Hitte en medicijnen

Hitte en medicijnen

Met het warme weer moet je extra opletten als je medicijnen gebruikt. Wanneer loop je meer risico? En hoe ga je het beste om met jouw medicijnen tijdens hitte?

Hoe gaat je lichaam om met warmte?

Je lichaam functioneert het best bij een lichaamstemperatuur van ongeveer 37 °C. Stijgt de lichaamstemperatuur? Dan moet je lichaam deze warmte kwijt. Deze warmte-afvoer gebeurt op 2 manieren: 

1. Meer zweten. Zweet op je huid zorgt voor verkoeling als het verdampt.

2. Een sterkere doorbloeding van je huid. De bloedvaten in de huid worden wijder, zo pompt het hart meer bloed rond. Bloed geeft de warmte af, via je huid aan de lucht.

Hitte en medicijngebruik

Op hete dagen, heeft je lichaam meer moeite om warmte af te voeren. Dit is nog lastiger als je ouder of ziek bent of als je bepaalde medicijnen gebruikt. Let extra goed op bij de volgende medicijnen: 

  • Medicijnen tegen de ziekte van Parkinson en middelen tegen een psychose kunnen het zweten verminderen. 
  • Medicijnen tegen hartproblemen kunnen bij hitte de water- en zouthuishouding in je lichaam verstoren. Je hebt dan een grotere kans op uitdroging of dat je te weinig zweet en je kunt onwel worden. 
  • Plasmiddelen. Normaal voeren deze medicijnen het vocht in het lichaam af door te plassen. Bij hitte kan dit te veel zijn en dan raakt de water- en zouthuishouding van je lichaam verstoord.
"Twijfel je over het gebruik van je medicijnen tijdens de hitte? Vraag je apotheker om advies!"

Wat kun je doen?

Om warmte af te voeren, moet je kunnen zweten. Daarvoor moet er genoeg vocht in je lichaam zijn én er moet genoeg vocht in het lichaam overblijven voor de normale lichaamsfuncties.

De belangrijkste adviezen om zelf uit te voeren:

  • Drink voldoende: volwassenen moeten ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag drinken. Met warm weer is het goed om 2 liter of meer te drinken. Let op met alcohol. Door alcohol neem je juist minder water op.
  • Eet gezond en regelmatig. In groente en fruit zit veel water plus vitamines en zouten. Zorg ook voor een goede koeling van het eten.
  • Doe rustig aan. Doe zo weinig mogelijk activiteiten op de heetste uren van de dag (tussen 12.00 en 16.00 uur).
  • Zorg voor koelte. Leg zo nu en dan een koele handdoek in je nek of neem op tijd een koele douche of bad. Ook het dragen van luchtige kleding helpt.
  • Zorg voor elkaar. Steek een helpende hand toe als er in jouw omgeving ouderen of zieken zijn, die hulp nodig hebben om deze adviezen op te volgen.

Bewaren van medicijnen

Staat er geen speciaal bewaaradvies op je medicijnen? Dan is een droge kast, waar het niet warmer wordt dan 25°C, een goede bewaarplaats. Ook bij een hittegolf blijven je medicijnen hierin goed. De badkamer is geen goede plek voor medicijnen: daar is het te vochtig.

Overige tips:

  • Zorg dat je medicijnen zo kort mogelijk in de warmte zijn. Dus, als je meerdere boodschappen moet doen, ga dan het laatst naar de apotheek en daarna direct naar huis. Voor sommige medicijnen is een koeltas handig.
  • Laat je medicijnen nooit in een warme auto liggen. Neem ze liever met je mee.
  • Leg je medicijnen bij hitte nooit zomaar in de koelkast (ook niet als het om vloeistoffen, ampullen met injectievloeistof of zetpillen gaat). Soms is dat zelfs verkeerd! Kijk naar het bewaarvoorschrift op het etiket en in de bijsluiter. Bel bij twijfel naar je apotheek.
  • Kun je de medicijnen wel in de koelkast bewaren? Dan is het slim om ze - als ze uit de koelkast komen - voor gebruik ongeveer 5 minuten op te warmen in de hand. Dat is prettiger bij het gebruik.