Wat is faalangst?
Iemand met faalangst is bang om tekort te schieten of om niet te voldoen aan verwachtingen van zichzelf of anderen. Hierdoor ontstaat stress en gespannenheid in situaties waarin de afloop onzeker is. Op school zou dit bijvoorbeeld voor een proefwerk, sportwedstrijd of spreekbeurt kunnen zijn. Faalangst kan negatief maar ook positief uitpakken.
Positieve faalangst
Bij positieve faalangst helpt de (lichte) stress om een goede prestatie neer te zetten. Het zorgt ervoor dat iemand energieker, geconcentreerder, creatiever, helderder en besluitvaardiger is. Ook kan positieve faalangst leiden tot het extra goed voorbereiden op de gevreesde situatie.
Negatieve faalangst
Bij negatieve faalangst wordt daarentegen niet meer goed gepresteerd. Door de (extreme) stress wordt bijvoorbeeld te haastig gewerkt, worden dingen vergeten, raakt uw kind in de war en voelt zich ongerust en bang. Dit soort stress wilt u natuurlijk vermijden.
Omgaan met faalangst
Van faalangst afkomen is lastig, ermee leren omgaan is de behandeling. Bij kinderen kan faalangst worden voorkomen door het kind zich veilig te laten voelen, geen onduidelijke opdrachten te geven, moeilijke taken in gemakkelijker deeltaken te verdelen en vooral het kind een reëel beeld te geven over zijn prestaties. Dus niet overdreven verbloemen of afkraken.
Er zijn ook verschillende plantaardige middelen, zoals valeriaan, passiebloem, citroenmelisse of hop, die rustgevend kunnen werken.