Zwangerschap, reizen en insecten

Zwangerschap, reizen en insecten

Muggen en vliegen kunnen ernstige ziektes overbrengen, zoals malaria of gele koorts. In Nederland hoeft u hier niet bang voor te zijn, maar in het buitenland soms wel. Hoe zit het met het gebruik van anti-muggenmiddelen wanneer u zwanger bent?

Zwangerschap en insectenproducten

Door het gebruik van insectenwerende producten kunt u insectenbeten en zo de overdracht van ziektes tegengaan. Bij verblijf in de tropen wordt een middel met DEET aangeraden. DEET is een sterk middel waar u voorzichtig mee moet zijn als u zwanger bent. U mag dan geen DEET-producten gebruiken die sterker zijn dan 30 procent. In de eerste drie maanden van de zwangerschap is het risico het grootst. Beperk daarom in deze periode de hoeveelheid DEET zoveel mogelijk.

Tips insectenwering bij zwangeren

  • Verblijf als het even kan in muggenvrije ruimten en bedek de huid goed met kleding.
  • Was de DEET met water van de huid af als u weer in een muggenvrije ruimte bent.
  • Tijdens de nacht kunt u het beste onder een geïmpregneerd muskietennet slapen.
  • Een alternatief als u geen DEET wilt gebruiken is een middel met PMD (lemon-eucalyptus olie), het hoofdbestanddeel van Care Plus Natural spray. Dit natuurlijke ingrediënt is ook bekend als citriodiol en p-menthaan-3,8-diol.

Zwangerschap en malaria

Malaria kan tijdens de zwangerschap ernstiger verlopen en geeft een verhoogde kans op een miskraam. Niet alle antimalariamiddelen zijn veilig tijdens de zwangerschap. Het beste is daarom om tijdens de zwangerschap malariagebieden te vermijden. Wanneer u toch naar een gebied gaat waar malaria heerst, probeer er dan voor te zorgen dat u niet door muggen wordt gebeten. Zelfs met malariatabletten bent u niet volledig tegen malaria beschermd.

"Wist u dat: De kooldioxide die mensen uitademen aantrekkelijk is voor muggen. Zwangere vrouwen stoten meer kooldioxide uit en zijn dus vaker het doelwit van muggen. Extra goed oppassen dus!"