Wanneer een zenuw beschadigd raakt ontstaan er spontane prikkels en kortsluiting in de zenuw. Beschadiging kan optreden door lichamelijk letsel, verdrukking van de zenuw (zoals bij een hernia) of een ontsteking in de zenuw. Dit is de oorzaak van zenuwpijn. Neuropatische pijn en neuropathie zijn andere benamingen voor zenuwpijn.
"Bij zenuwpijn treden er pijnscheuten op in het gebied van de aangedane zenuw."
Bij zenuwpijn treden er pijnscheuten op in het gebied van de aangedane zenuw. De pijnscheuten kunnen heftig zijn en ook borend of scherp. De pijn gaat vaak samen met een branderig of prikkelend gevoel. Zenuwpijn kan continu zijn of opkomen na een kleine prikkel zoals aanraken, contact met kleding of bewegen.
Zenuwpijn is moeilijk te behandelen. Bij zenuwpijn werken normale pijnstillers niet of nauwelijks. Wel kunnen er andere medicijnen worden ingezet zoals anti-epileptica en tricyclische antidepressiva. Deze middelen grijpen in op de prikkelverwerking in de zenuwen en hersenen. Helaas vermindert de pijn vaak niet genoeg met slechts één medicijn en moet er met meerdere middelen behandeld worden. Hiernaast zijn er soms andere behandelingen mogelijk zoals neurochirurgie, ruggenmerg- en hersenstimulatie, transcutane elektrische zenuwprikkeling (TENS) en psychologische en bezigheidstherapie.
Geneesmiddel
Dosering
Maximale dagdosering
Amitriptyline
start vóór de nacht met 10-25 mg, verhoog zo nodig met 25 mg elke 1 tot 2 weken
100 mg
Nortriptyline
start met 10-25 mg, verhoog zo nodig met 25 mg elke 1 tot 2 weken
Carbamazepine
2 dd 100 mg, verhoog zo nodig elke 1 tot 2 weken met 100 mg per dosis
3 dd 400 mg
Carbamazepine (trigeminusneuralgie)
2 dd 100-200 mg; verhoog zo nodig wekelijks met 100 mg per dosis
Ouderen: 2 dd 100 mg, zo laag mogelijk houden
1200 mg