Zelfstandig aan- en uitkleden

Zelfstandig aan- en uitkleden

Als u ondanks uw handicap, ziekte of leeftijd zo lang mogelijk in uw vertrouwde omgeving wilt blijven wonen, zijn er hulpmiddelen die daarbij kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld wanneer u zichzelf wilt aankleden.

Kleding verwisselen

De meeste mensen verwisselen zeker tweemaal per dag, bij het opstaan en bij het naar bed gaan, van kleding. Tussendoor trekt u een jas aan wanneer u naar buiten gaat en doet u deze weer uit wanneer u weer thuis komt. Erg lastig wanneer u voor al deze activiteiten hulp van een ander nodig zou hebben. Gelukkig zijn er hulpmiddelen die ondersteunen bij het aan- of uittrekken van bepaalde kledingstukken, waardoor u dit langer zelfstandig kunt doen.

Kousen en sokken aantrekken

Elastische (steun)kousen kunnen lastig zijn om zelf aan te trekken. In sommige gevallen kan een verzorgende van een thuiszorgorganisatie bij u langs komen om u hiermee te helpen. Liever trekt u natuurlijk zelf uw kousen aan. Dat kan met behulp van de hulpmiddelen die hiervoor beschikbaar zijn. U schuift de kous eerst over het frame, schuift vervolgens het frame over uw voet en haalt het frame er weer vanaf.

Schoenen

Bukken om uw schoenen is niet meer nodig wanneer u gebruik maakt van een verlengde schoenlepel. Heeft u moeite om veters te strikken? Gebruik dan elastische schoenveters of krulveters. Wanneer deze eenmalig gestrikt zijn, veranderen ze uw veterschoen in een instapschoen. U hoeft dan niet telkens uw veters te strikken of los te halen, maar stapt door de elastische veter eenvoudig in en uit uw schoenen.

Ritssluitingen en knopen

Priegelen met ritssluitingen en knopen hoeft niet. Met een knopenhaak haalt u de knopen moeiteloos door het knoopsgat. De ritssluitingring geeft met de grote ring de greep van een ritssluiting betere houvast.

Uw beha aantrekken

Een van de lastigste kledingstukken voor vrouwen om aan te trekken is de beha. Zeker wanneer u rugklachten heeft, of uw handen maar moeilijk kunt gebruiken, of uw beha met een hand moet proberen aan te trekken, kan dit een moeizame klus zijn. Met een beha aantrekhulp maakt u het aantrekken van een beha een stuk eenvoudiger, zodat u hiervoor geen hulp van een ander meer nodig hebt.

Aankleedstokken

Wanneer bukken moeilijk is, of wanneer u niet meer zo lenig bent in uw rug en armen, kan het aantrekken van een broek, jas of overhemd problemen opleveren. Een aankleedstok geeft meer reikwijdte, die nodig is bij het aankleden. De aankleedstok vergemakkelijkt het aan- en uittrekken van jassen en broeken en het uittrekken van sokken zonder te hoeven bukken. De meeste aankleedstokken zijn voorzien van een multifunctionele haak om goede grip te hebben op uw kledingstukken.

;