Wespensteek

Wespensteek

Wanneer een wesp zich in het nauw gedreven voelt, kan hij steken. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn. Het insect brengt bij het steken een giftige stof in de huid, die vaak een rode, gezwollen plek of bult veroorzaakt. Hoe behandelt u dit het beste?

Pijn van een wespensteek verlichten

  • De meeste wespensteken kunt u zelf behandelen. Wespen laten in de regel, in tegenstelling tot bijen, geen angel achter bij het steken.
  • Pijn en zwelling verlicht u met een koude, natte doek.
  • Eventueel kunt u een speciaal middel ter verlichting van insectensteken gebruiken.

Allergie voor wespensteken

Wanneer iemand allergisch is voor het gif dat het insect heeft ingebracht, zijn de gevolgen ernstiger van aard, zoals uitslag over het gehele lichaam, opgezwollen oogleden enhttps://kennisbank.serviceapotheek.nl/nijmegenoost/de-adrenaline-injectiepen-tegen-anafylaxie-in-voorbereiding-op-vakantie" target="_blank">EpiPen) bij zich heeft. Dit wordt door de huisarts voorgeschreven voor in het geval van noodsituaties. Het medicijn moet met een injectie toegediend worden. Bij een lichte allergische reactie kunt u een antihistaminicum nemen.

In de volgende gevallen moet u direct contact opnemen met het alarmnummer:

  • als u gestoken bent, terwijl u overgevoelig bent voor insectensteken of als u eerder een heftige reactie op een insectensteek hebt gehad;
  • als u binnen vijftien tot twintig minuten nadat u gestoken bent benauwd wordt.

In de volgende gevallen moet u direct contact opnemen met uw huisarts:

  • als u in uw mond, keel of tong gestoken bent;
  • als u binnen vijftien tot twintig minuten nadat u gestoken bent uitslag of zwellingen krijgt op een andere plaats dan waar u gestoken bent, zoals de oogleden of lippen;
  • als u na de steek jeuk krijgt over uw hele lichaam.

Wespensteek voorkomen

Wespen worden aangetrokken door zoetigheid, felle kleuren en parfum. Als er veel wespen zijn, kunt u dus beter niet dichtbij vuilnisbakken gaan zitten of staan en geen felle kleding of (cosmetica met) parfum dragen. Probeer een wesp liever niet weg te slaan als hij bij u in de buurt komt. De wesp zal zich daardoor bedreigd voelen en juist eerder geneigd zijn om te steken. Als u rustig blijft zal het insect zelden agressief worden.

;