Waterpokken wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus. Bijna iedereen krijgt als kind waterpokken; 93 procent van de kinderen van 5 jaar oud heeft het al gehad.
Waterpokken is heel besmettelijk. Besmetting vindt plaats door druppeltjes in de lucht die vrijkomen bij praten, hoesten of niezen en door contact met vocht uit de blaasjes. Na de besmetting duurt het nog twee tot drie weken voordat er ziekteverschijnselen optreden. Deze duren ongeveer tien dagen. Hierna is uw kind in principe immuun voor waterpokken. Het virus kan wel in het lichaam achterblijven en jaren later gordelroos (herpes zoster) veroorzaken.
"Neem contact op met de huisarts wanneer uw kind hoge koorts krijgt, langer dan drie dagen koorts heeft of wanneer u de indruk hebt dat uw kind ernstig ziek is."
Waterpokken kunt u herkennen aan de vlekjes. In eerste instantie zijn dit kleine, rode bultjes op de huid van de romp, de ledematen en het hoofd, die overgaan in blaasjes. Deze blaasjes veroorzaken veel jeuk, kunnen kapot gaan en worden na een paar dagen korstjes. Na in totaal ongeveer tien dagen vallen de korstjes eraf en is de ziekte voorbij. Bij waterpokken kan uw kind wat hangerig zijn. Bij volwassenen zijn de ziekteverschijnselen heviger.
Waterpokken is besmettelijk vanaf twee dagen voor het optreden van huiduitslag totdat alle blaasjes een korstje hebben. Als uw kind zich goed voelt, mag het gewoon naar het kinderdagverblijf of school. Hou een kind met waterpokken wel uit de buurt van de volgende personen: pasgeboren baby's, mensen met afweerstoornissen (zoals hiv of leukemie) en zwangeren die de ziekte nog niet hebben gehad. Zij lopen een kleine kans op complicaties wanneer zij waterpokken krijgen.
"In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van moeder en kind."