Wat zijn aambeien?

Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn bobbeltjes aan de binnenkant van je darm of buitenkant van je anus (poepgat).Ze kunnen jeuken, bloeden en pijn doen. Aambeien zijn onschuldig en verdwijnen vaak vanzelf, maar ze kunnen vervelend zijn. Wat kun je doen aan aambeien?

Hoe ontstaan aambeien?

Aambeien ontstaan door een te hoge druk op de anus. De meest voorkomende oorzaak is te harde ontlasting, ook verstopping of obstipatie genoemd. Omdat het poepen niet lukt, ga je harder persen waardoor er veel druk op de anus komt.

Zwangere vrouwen hebben vaak last van verstopping. Daarnaast kunnen er tijdens de bevalling aambeien ontstaan door het persen.

Ook langdurig hoesten geeft druk op de anus waardoor aambeien kunnen ontstaan.

Wat merk je bij aambeien?

  • jeuk aan de anus;
  • branderig gevoel aan de anus;
  • pijn aan de anus;
  • bobbeltje bij de anus;
  • vervelend, drukkend gevoel; bloedverlies; bij de ontlasting, bij het afvegen of spontaan;
  • slijm bij de ontlasting;
  • soms een beetje ontlasting verliezen.
"Sommige medicijnen hebben verstopping als bijwerking. Vraag je apotheker om advies."

Tips bij aambeien

Voorkom verstopping en harde ontlasting door:

  • 30 minuten per dag actief te bewegen;
  • 1,5 tot 2 liter te drinken;
  • gezond en vezelrijk te eten;
  • ga meteen naar de wc als je voelt dat je moet poepen. 


Dit kan ook helpen:

  • Gebruik zacht toiletpapier of een nat doekje om de anus schoon te maken. Dep de anus daarna goed droog.
  • Gebruik geen vochtig wc-papier met parfum of alcohol.
  • Duw aambeien voorzichtig weer naar binnen. Dan doen ze soms minder pijn.

Vrij verkrijgbare medicijnen

Naast de bovengenoemde tips kun je ook een vrij verkrijgbaar medicijn gebruiken. Bij Service Apotheek zijn verschillende middelen voor aambeien te koop. Het is echter niet in alle gevallen een garantie op het sneller doen verdwijnen van de aambeien.

Bij huidirritatie en alleen pijn bij de ontlasting kun je vaseline-cetomacrogolcrème gebruiken of zinksulfaatvaselinecrème. Deze crèmes breng je 2x per dag en na elke ontlasting, op en in de anus aan. Ze vormen een verzachtend, beschermend laagje. Ze mogen ook worden gebruikt als de aambeien steeds bloeden.

Er zijn ook zetpillen voor aambeien. Zetpillen werken minder goed doordat de werkzame stoffen te hoog in de darm terechtkomen. Terwijl ze eigenlijk dicht bij de anus hun werk moeten doen. Wel kunnen ze helpen een aambei terug te duwen. Een zetpil met zink heeft de voorkeur. Deze smelten bij een lagere temperatuur. Hierdoor ontstaat er een beschermend laagje bij het inbrengen.

Bij jeuk en pijn kun je het beste een crème gebruiken met lidocaïne. Lidocaïne werkt plaatselijk verdovend. Deze crème kun je 2 x per dag gebruiken en na elke ontlasting. Gebruik een crème met lidocaïne niet langer dan 4 weken.

"In ons assortiment vind je middelen die de klachten bij aambeien kunnen verlichten."

Laxerende middelen

Meestal helpen de tips bij aambeien goed om de ontlasting zachter te maken. Laxerende middelen kunnen daarnaast worden gebruikt bij een harde ontlasting. Doordat de ontlasting zachter wordt, kunnen aambeien beter genezen en minder snel ontstaan. Voorbeelden van laxerende middelen zijn lactulose of macrogol.

Naar de huisarts?

Als je klachten blijven of wanneer je langdurig medicijnen gebruikt tegen aambeien, is het verstandig naar de huisarts te gaan. Naast aambeien kunnen ook medicijnen, een ontsteking, een poliep of een tumor bloedverlies veroorzaken. Ga naar jouw huisarts wanneer er bloed of slijm bij je ontlasting zit en je niet zeker weet of dit door aambeien komt. Ga ook naar de huisarts wanneer je aan bobbel voelt bij de anus of je aambei veel pijn doet.