Verkoudheid en griep worden vaak door elkaar gehaald. Wat is verkoudheid? En wat is het verschil met griep?
Bij een verkoudheid zijn de luchtwegen besmet met een virus. Vaak gaat dat gepaard met hoesten, niezen, lichte verhoging, dikke en pijnlijke lymfeklieren in de hals, hoofdpijn, oorpijn en keelpijn. De slijmvliezen in de neus en keel produceren altijd wat vocht en slijm. Als ze door een verkoudheidsvirus ontstoken raken, zwellen ze op en gaan overmatig veel slijm (snot) aanmaken. Hierdoor kan de neus verstopt raken of juist gaan lopen.
Gelukkig zijn er middelen om de klachten, die optreden bij een verkoudheid, te verminderen en te verzachten.
Een verkoudheid gaat meestal na een week vanzelf over. U hoeft er dan ook niet voor naar de huisarts, tenzij er sprake is van een piepende ademhaling, benauwdheid, sufheid en vijf dagen koorts (temperatuur boven 38°C).
Bij een verkoudheid is namelijk de weerstand verzwakt, waardoor andere virussen of bacteriën kunnen toeslaan. Hierdoor kan een verkoudheid gevolgd worden door griep. Bronchitis, keel- of oorontsteking kunnen ook een gevolg zijn van een verminderde weerstand bij verkoudheid.
Een verkoudheidsvirus wordt door hoesten en niezen door de lucht verspreid. U kunt het ook oplopen door lichaamscontact. Bijvoorbeeld door iemand een hand te geven die net zijn neus heeft gesnoten en vervolgens niet zijn handen heeft gewassen. Hygiëne is dus erg belangrijk; ook om anderen niet te besmetten.
"Was uw handen regelmatig"