Simpel gezegd is eczeem een huiduitslag. Bij eczeem vertoont de huid roodheid, zwelling, schilfers, puistjes, blaasjes, kloofjes of korstjes. Bovendien jeukt de huid in bijna alle gevallen. De aandoening is niet besmettelijk.
Waarom de een wel eczeem krijgt en de ander niet is onduidelijk. Wel is duidelijk dat de meeste kinderen met eczeem aanleg hebben voor allergie.
Een vorm van eczeem die veel bij kinderen voorkomt is constitutioneel eczeem. Bij kinderen onder de twee jaar ontstaat dit vooral in het gezicht en op het hoofd; dit laatste heet ook wel dauwworm. Bij baby’s en dreumesen komt eczeem ook veel voor op de ellebogen, knieën en het bovenlichaam. Na het tweede jaar ontstaat eczeem vooral in de elleboog- en knieholten en op de polsen en enkels.
De klachten bij constitutioneel eczeem nemen in veel gevallen na het dertiende jaar af. De meeste kinderen met constitutioneel eczeem hebben aanleg voor allergie.
Heeft jouw kind van jonger dan twee ernstig eczeem? Maak dan een afspraak bij de huisarts. Soms kan onderzoek naar voedselallergie nodig zijn.
Soms veroorzaakt een bepaalde stof, zoals parfum in cosmetica of wasmiddel, eczeem. Het is vaak lastig om erachter te komen welke stof het eczeem veroorzaakt. Mensen met eczeem hebben vaker last van hooikoorts en astma dan andere mensen. Met medicijnen, zoals corticosteroïdcrèmes op recept van de arts, gaat eczeem niet over maar kun je de klachten wel verminderen.
"Voorkom dat de huid uitdroogt; Je kunt badolie in het bad doen en jezelf na het wassen of douchen insmeren met een vette crème of zalf."