Wat is bloedsuiker?

Wat is bloedsuiker?

Bij diabetes is de hoeveelheid suiker (ook wel glucose genoemd) in het bloed te hoog. Wat is bloedsuiker? Wat is een goede bloedsuikerwaarde? En hoe meet u uw bloedsuiker?

Bloedsuiker

Onder bloedsuiker verstaan we de glucose (suiker) in het bloed. Het bloedsuikergehalte is de hoeveelheid glucose die in het bloed zit op een bepaald moment

Ons lichaam haalt glucose met name uit onze voeding. Koolhydraten die we eten, zoals in brood, pasta, aardappels en suiker, komen als glucose in het bloed. Dit gaat het hele lichaam door zodat alle cellen van energie worden voorzien. Bloedsuiker is dus onmisbaar.

In de normale situatie zorgt ons lichaam dat het bloedsuikergehalte precies in evenwicht is. Bij diabetes werkt dit proces niet goed en is behandeling nodig om de bloedsuiker te verlagen.

Bloedsuikerwaarde

Bij diabetes is de hoeveelheid suiker (glucose) in het bloed te hoog. Een gezonde bloedsuikerwaarde ligt tussen de 4,0 en 8,0 mmol/l.

Of iemand diabeet is, kan alleen worden bepaald door de bloedsuiker te meten. Dit gebeurt in eerste instantie meestal met een vingerprikje.

De bloedsuikerwaarde is afhankelijk van het moment van prikken; nuchter (acht uur van te voren niets gegeten of gedronken met uitzondering van water) of na een maaltijd is een groot verschil. Bij een afwijkende waarde wordt vaak als extra check het bloed onderzocht in een laboratorium.

De waardes van het laboratoriumonderzoek betekenen het volgende:

  • Nuchter geprikt tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l: voorfase van diabetes.
  • Nuchter geprikt boven de 6,9 mmol/l: diabetes.
  • Niet-nuchter geprikt: boven de 11 mmol/l: diabetes.
  • Normaal is: nuchter geprikt onder de 6,1 mmol/l en niet-nuchter onder de 7,8 mmol/l.

Waarom de bloedsuiker meten?

Wanneer u voor diabetes behandeld wordt met insuline (veelal type 1) en toch te veel suiker in uw bloed hebt, hebt u een hyper (van hyperglykemie). Een hyper is lastig te herkennen en daarom is het belangrijk regelmatig uw bloedsuikerwaarde te meten. U kunt dan de hoeveelheid insuline die u spuit aanpassen. Bij elk insulineregime hoort een apart schema voor het meten van de bloedsuiker. Ook een te laag bloedsuiker is mogelijk; een hypo. Factoren als voeding, beweging, stress, koorts en medicijnen zijn van invloed op de bloedsuiker.

Wanneer u alleen tabletten gebruikt voor uw diabetes (type 2), hoeft u in principe niet zelf uw bloedsuiker te checken. Daar zijn wel een paar uitzonderingen op, bijvoorbeeld wanneer iemand een erg schommelende bloedsuiker heeft. Ook is het zo dat een tabletgebruiker door het zelf meten van zijn bloedsuiker meer inzicht krijgt in zijn diabetes. Zo kan worden vastgesteld of de bloedglucose op verschillende momenten van de dag onder verschillende omstandigheden goed geregeld is, wat de invloed van activiteiten (werken, uitgaan, sporten) is en wat de invloed van bijzondere omstandigheden (vakantie, ziekte) is. Het zelf meten van de bloedsuikers kan daarom ook bij diabetes type 2 zinvol zijn.

"Op Service Apotheek vindt u handige startpakketten die een meter, prikpen en een kleine hoeveelheid teststrips bevatten."

Hoe meet ik zelf mijn bloedsuiker?

  • Was uw handen met water en zeep en spoel ze goed af. Achtergebleven etensresten op uw vinger kunnen ervoor zorgen dat u een te hoge bloedsuikerwaarde meet.
  • Met een speciaal prikapparaatje prikt u in de zijkant van uw vinger. Gebruik bij elke prik een nieuw lancetje.
  • Het druppeltje bloed dat daarbij vrijkomt, brengt u aan op een speciaal stripje.
  • Dit stripje stopt u in een diabetesmeter.
  • De diabetesmeter geeft met een getal uw suikerwaarde aan.
  • Als u nuchter bent, is uw suikerwaarde goed als dit tussen de 4,5 en 8 mmol/l ligt. Twee uur na de maaltijd hoort uw suikerwaarde lager dan 9 te zijn.

In principe wordt er voor het testen van de bloedglucose aan de zijkant van de vingertop geprikt. In overleg met de diabetesverpleegkundige gebeurt dit ook wel eens ergens anders, bijvoorbeeld in de arm. Er moet dan wel een speciaal dopje op de prikpen geplaatst worden. Op Service Apotheek kunt u terecht voor al uw diabeteshulpmiddelen, zoals bloedglucosemeters, teststrookjes en lancetten.