Wanneer een bacterie niet meer doodgaat aan een antibioticum wat normaal wel het geval was, spreekt men van antibioticaresistentie. Veel schadelijke bacteriën worden hoe langer hoe meer resistent tegen verschillende soorten antibiotica. Hierdoor ontstaat het gevaar dat bepaalde infecties niet meer goed behandeld kunnen worden.
Bacteriën kunnen zich wapenen tegen een antibioticum door het bijvoorbeeld de cel uit te pompen of door het met enzymen onwerkzaam te maken. Ook kunnen bacteriën zichzelf zo aanpassen dat een antibioticum de bacteriecel helemaal niet in kan komen. Door deze aanpassingen wordt de bacterie ongevoelig voor het antibioticum. Dit wordt resistentie-ontwikkeling genoemd. U kunt zelf niet resistent worden tegen antibiotica. Wel kunnen bacteriën die bij u een infectie veroorzaken resistent zijn of worden tegen antibiotica.
"U kunt niet zelf resistent worden tegen antibiotica. De bacteriën die bij u een infectie kunnen veroorzaken kunnen wél antibioticaresistentie ontwikkelen"
Iedere keer wanneer een antibioticum wordt gebruikt kan resistentie ontstaan. De bacterie zal immers proberen te overleven en vecht terug tegen het antibioticum. Een arts die een antibioticumkuur voorschrijft zal daarom aan de volgende aandachtspunten moeten denken:
Naast het onzorgvuldig voorschrijven en gebruiken van antibiotica bij mensen, is het grootschalige gebruik van antibiotica in de intensieve veeteelt de belangrijkste oorzaak van antibioticaresistentie. Antibiotica worden in de veeteelt, bijvoorbeeld bij pluimveebedrijven, vaak preventief gebruikt om ziekten te voorkomen en dieren sneller te laten groeien. Bij de slacht kunnen nog kleine hoeveelheden antibiotica in het vlees van de dieren aanwezig zijn, die vervolgens door mensen die het vlees eten worden opgenomen. Het terugdringen van het gebruik van antibiotica die in vlees terecht kunnen komen is tegenwoordig een van de belangrijkste wereldwijde maatregelen tegen antibioticaresistentie.
U kunt er zelf meestal niets aan doen dat u een infectie oploopt. Wel kunt u zelf een bijdrage leveren aan vermindering van antibioticaresistentie.