Wat doet de apothekersassistent?

Wat doet de apothekersassistent?

Als je in de apotheek je medicijnen ophaalt is het vrijwel altijd een apothekersassistent die voor je klaarstaat. Apothekersassistenten zijn onmisbaar bij de dagelijkse werkzaamheden van een apotheek. Maar wat doet een apothekersassistent eigenlijk? En wat betekent dit voor jou als klant?

Kennis en opleiding apothekersassistent

Apothekersassistenten ondersteunen de apotheker en zijn bevoegd om medicijnen gebruiksklaar te maken en uit te geven. Ook geven ze voorlichting aan medicijngebruikers. Ze vertellen je hoe je jouw medicijnen goed en veilig gebruikt, en wat je ervan kunt verwachten. Om dit te kunnen en mogen doen hebben zij de opleiding tot apothekersassistent gevolgd. Daarnaast zijn ze verplicht om scholingen te blijven volgen om hun kennis op niveau te houden en uit te breiden. Dit is heel belangrijk want de richtlijnen, vergoedingen en inzichten over medicijnen, hulpmiddelen en zelfzorgproducten veranderen regelmatig.

Er is ook een Kwaliteitsregister voor Apothekersassistenten. Dit register bewaakt de kwaliteit van de hele beroepsgroep. Als een apothekersassistent geregistreerd staat bij het KABIZ (kwaliteitsregister) dan is dit een soort kwaliteitszegel; zijn of haar kennis en kwaliteiten staan bevestigd.

"Een apothekersassistent is als professionele zorgverlener, het aanspreekpunt voor cliënten en patiënten in de apotheek. Een heel belangrijke schakel in de keten van farmaceutische patiëntenzorg. Als apothekersassistent wil je mensen begeleiden bij het gebruik van hun medicijnen. – Trudy van Geffen, voorzitter van Optima Farma"

Werkzaamheden van een apothekersassistent

Een van de belangrijkste taken van een apothekersassistent is het goed informeren en begeleiden bij het gebruik van medicijnen. Ook controleren ze of het voorgeschreven medicijn wel geschikt is voor jouw situatie. Gaat het medicijn goed samen met andere medicijnen of zelfzorgproducten die je gebruikt? Dit controleert de apothekersassistent altijd voordat je het medicijn meekrijgt. Ook als je zelfzorgproducten koopt in de apotheek.

Achter de schermen heeft een apothekersassistent ook veel belangrijke taken. Bijvoorbeeld het verwerken van gegevens in de systemen en het beheren van de medicijnvoorraad. Als een medicijn niet beschikbaar is, bijvoorbeeld door een medicijntekort, gaat de apothekersassistent op zoek naar een alternatief. Dan is het soms nodig om het voorstel te bespreken met je behandelend arts. Ze hebben daarnaast veel contact met andere zorgverleners, zoals (huis)artsen en specialisten. Ook is er regelmatig overleg met de thuiszorg, wijkverpleegkundige, voorschrijvers en andere zorgverleners. Bijvoorbeeld om dosiswijzigingen te bespreken, mogelijke fouten in het recept te controleren of een alternatieve verpakking of product voor te stellen als een medicijn niet beschikbaar is. Zij werken samen om jou van de beste medicijnen of hulpmiddelen te voorzien. Overleg met de zorgverzekeraar komt ook regelmatig voor, bijvoorbeeld als er vragen zijn over de vergoeding van een medicijn of hulpmiddel. En dat terwijl er soms mensen aan de balie wachten op een antwoord. Een apothekersassistent moet dus snel kunnen schakelen, maar nauwkeurigheid staat altijd voorop. Apothekersassistenten volgen in hun werkzaamheden strenge regels en richtlijnen voor ieders veiligheid en gezondheid.

Waar helpt de apothekersassistent je mee?

Apothekersassistenten hebben een belangrijke rol in de veiligheid van medicijngebruik. Je kunt altijd bij de apothekersassistent terecht als je vragen hebt over je medicijn, of als je niet goed begrijpt hoe of wanneer je het moet gebruiken. Veel inhoudelijke vragen over je medicijnen kan de apothekersassistent ook beantwoorden, en anders checkt hij of zij het bij de apotheker.

Maar de apothekersassistent stelt ook veel vragen aan jou, bijvoorbeeld:

  • Hoe gaat het?
  • Welk effect merk je van het medicijn?
  • Welke bijwerkingen heb je ervaren?
  • Heb je nog vragen? 

Met deze vragen controleert de apothekersassistent of alles nog goed gaat. Zo werken jullie samen aan een optimaal medicijngebruik.

Daarnaast kijkt de apothekersassistent ook graag mee om de S van service te bieden: is de herhaalservice handig voor jou? Of bezorgen of een afhaalkluis? En de apothekersassistent houdt een vinger aan de pols: is het innameschema van meer verschillende medicijnen lastig? Is iemand kwetsbaar of wat warrig? De apothekersassistent kan dan voorstellen doen voor beter en veiliger medicijngebruik. Bijvoorbeeld meer overzicht door de Service Apotheek-app aan te bieden, een voorstel doen voor een medicatiebeoordeling of bespreken of een medicatierol een oplossing is. De apothekersassistent zorgt ervoor dat je je gezien, gehoord en geholpen voelt in de apotheek!

"Wist je dat apotheken de enige zorgverleners zijn waar je naartoe kunt zonder afspraak? Loop dus altijd binnen of bel als je een vraag hebt over je medicijnen of het gebruik van je medicijnen."

Zelfzorgadvies van de apothekersassistent

Apotheken verkopen vaak ook producten en medicijnen waar geen recept voor nodig is, zoals pijnstillers, seizoenproducten, voedingssupplementen en zalven. Dit noemen we zelfzorgproducten. Ook daar adviseren de apothekersassistenten je graag over. Daarbij kijken ze direct of je deze producten veilig kunt gebruiken, hoe je ze gebruikt en of ze samengaan met andere medicijnen.

Dag van de Apothekersassistent

Wij zijn erg trots op onze apothekersassistenten. Zij houden de apotheken draaiende, elke dag weer. Daarom is er in Nederland elk jaar een landelijke Dag voor de Apothekersassistent op de 4e dinsdag van september. Op deze dag zetten we de apothekersassistenten extra in het zonnetje voor al hun harde werk. Ben je tevreden over de hulp van het apotheekteam? Vertel het ze!