Een mens heeft twee nieren. Links en rechts aan de achterkant van ons lichaam onder de ribben. Een mens kan niet zonder zijn nieren; we hebben er ten minste één nodig om normaal te kunnen leven. Wat doen de nieren nou eigenlijk precies in ons lichaam?
Nieren hebben de vorm van een kidneyboon, zijn ongeveer twaalf centimeter lang en anderhalve ons zwaar. De nier is opgebouwd uit honderdduizenden nefronen. Deze basiseenheden van de nier zijn kleine zeefjes die ons bloed filteren. Via de nierslagaders stroomt er bloed de nieren in. De nier is opgebouwd uit drie delen: de schors, het merg en het nierbekken.
De schors is het buitenste gedeelte van de nier. Het grootste gedeelte van een nefron bevindt zich in het schors. Het instromende bloed wordt hier door de ‘filters’ gezuiverd van afvalstoffen. Samen met overtollig vocht uit het bloed wordt er zo voorurine gevormd. Rode bloedcellen en eiwitten kunnen niet door de ‘filters’ heen en blijven achter in het bloed.
Het merg is het middelste gedeelte van de nieren. Hierbinnen vindt een fijnere filtering van de voorurine plaats. Nuttige stoffen en een deel van het vocht worden verwijderd uit de voorurine en weer opgenomen door het bloed. Het overgebleven vocht met afvalstoffen is urine.
Aan de binnenkant van de nier zit het nierbekken. Hier wordt de in de merg gevormde urine opgevangen. Vanuit het nierbekken gaat de urine via de urineleiders naar de blaas.
"Een volwassen mens heeft ongeveer 5 tot 6 liter bloed. Elk uur stroomt er ongeveer 60 liter bloed door de nieren. Ons bloed stroomt dus dagelijks ruim 200 keer door de nieren heen!"
Nieren zijn onmisbare organen, zonder kunnen we niet. Ten minste één nier is nodig om normaal te kunnen leven. De nier heeft verschillende taken; het zuiveren van ons bloed, het op peil houden van de vochthuishouding in ons lichaam en het produceren van een aantal stoffen.
De belangrijkste taak van de nieren is het zuiveren van ons bloed. Tijdens de stofwisseling ontstaan er afvalstoffen. Deze afvalstoffen zijn schadelijk voor ons; zonder de nieren zouden we door ons eigen lichaam vergiftigd worden! Ook lichaamsvreemde stoffen, zoals geneesmiddelen, worden door de nieren uitgescheiden. Bij het filteren van het bloed moeten bloedcellen, eiwitten en andere nuttige stoffen juist in het bloed achterblijven.
Een andere taak van de nieren is om de hoeveelheid vocht en zouten in het lichaam op peil te houden. Door meer of minder urine te produceren blijft de hoeveelheid vocht in het lichaam zoveel mogelijk gelijk. Bijvoorbeeld wanneer u veel drinkt wordt er extra urine aangemaakt. En wanneer u veel gezweet hebt, wordt er juist weinig urine aangemaakt. De nieren zorgen er hierbij ook voor dat de hoeveelheid zouten in het bloed binnen bepaalde grenzen blijft.
Ook maken de nieren een aantal hormonen; een hormoon dat het beenmerg aanzet om rode bloedcellen te maken (erytropoëtine) en een hormoon dat zorgt voor de juiste bloeddruk (renine).
Ten slotte wordt in de nieren vitamine D omgezet in een actieve vorm. Vitamine D is belangrijk voor de opname van calcium uit onze voeding in ons lichaam. Dit is belangrijk voor stevige botten.