Waardoor ontstaat een verstopte neus?

Waardoor ontstaat een verstopte neus?

Een verstopte neus komt door een ontsteking van het slijmvlies in de neus. Dit komt meestal door een virus. Het slijmvlies in de neus is huid bedekt met een laagje slijm. Als het slijmvlies ontstoken is, wordt het dikker en gaat het meer slijm (snot) maken. De neus kan daardoor verstopt raken. Bijzonder lastig, want met een flink verstopte neus lukt het niet om goed te ademen door de neus. In dit artikel geven we je informatie en een aantal tips over een verstopte neus.

Wat kun je doen bij een verstopte neus?

Een verstopte neus door een verkoudheid is meestal na een week weer over. Het is wel vervelend. Om de klachten te verlichten kun je:

Stomen

Door te stomen met warm water kunnen de klachten van een verstopte neus minder worden. Doe dit bijvoorbeeld 3 keer per dag een kwartier. Gebruik geen kokend water om verbranding te voorkomen. Iets in het water doen (bijvoorbeeld menthol) heeft geen zin.

Zoutoplossing gebruiken

Als je neus verstopt is, kunnen neusdruppels met zout soms helpen. Deze oplossing verdunt het taaie slijm in de neus. Hierdoor wordt het beter afgevoerd en kun je beter door je neus ademen. Je kunt deze neusdruppels langere tijd gebruiken.

Je kunt een spray of druppels met zoutoplossing kopen bij de apotheek. Je kunt ook zelf een zoutoplossing maken: los een theelepel keukenzout op in een limonadeglas met lauw water. Doe een paar keer per dag een paar druppels in ieder neusgat.


Ontzwellende neusspray gebruiken

Door neusdruppels of neusspray met xylometazoline (Otrivin® of Coldrex®), oxymetazoline (Vicks sinex®) of tramazoline (Bisolnasal®) vernauwen de bloedvaatjes in het neusslijmvlies. Hierdoor slinkt tijdelijk het neusslijmvlies, waardoor de afvoer van vastzittend slijm makkelijker wordt. Zo kun je weer goed door je neus ademen. De werking van de neusdruppels of neusspray begint binnen enkele minuten en houdt 6 tot 8 uur aan.

Gebruik deze medicijnen nooit langer dan een week achter elkaar. Bij langdurig gebruik kan je neus juist door de bijwerking van deze medicijnen verstopt raken.D

Een langdurig verstopte neus

Na een week is een verstopte neus door een verkoudheidsvirus meestal voorbij. De meest voorkomende oorzaken van langdurige of een terugkerende verstopte neus zijn allergie of een overgevoeligheid van het neusslijmvlies. Bij allergie kun je denken aan bijvoorbeeld een huisdierenallergie, een boom- en graspollenallergie of een huisstofmijtallergie

Bij een overgevoeligheid van het neusslijmvlies zijn het prikkels als stof, tabaksrook, parfums en temperatuurverschillen die de klachten veroorzaken. Er is hierbij geen sprake van allergie.

Wanneer je last hebt van een chronisch verstopte neus kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

Een langdurig verstopte neus door medicijnen

Er zijn verschillende medicijnen die een verstopte neus als bijwerking kunnen hebben. Het bekendste voorbeeld zijn de ontzwellende neusdruppels en neussprays. Wanneer deze langer gebruikt worden kan er juist slijmvlieszwelling optreden en kan er ook een toenemende prikkelbaarheid van het neusslijmvlies ontstaan. Het gevolg is dat de gebruiker niet meer zonder het middel kan. Gebruik xylometazoline (Otrivin® of Coldrex®), oxymetazoline (Vicks sinex®) of tramazoline (Bisolnasal®) daarom niet langer dan een week achter elkaar.