De meest bekende vorm van voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd. Het zwembad is echter niet de enige plek waar u voetschimmel kunt oplopen. Wat voetschimmel is en wat u eraan kunt doen, leest u in dit artikel.
Bij voetschimmel wordt de buitenste laag van de huid aangetast door schimmels. Door de infectie die hiervan het gevolg is ontstaat er een huidafwijking die gepaard gaat met schilfering en kloofjes tussen de tenen (meestal tussen de vierde en vijfde teen), jeukende blaasjes aan de voetzolen of rode schilferende plekken aan de voetranden.
Voetschimmel is besmettelijk. U krijgt het via huidschilfertjes van een ander met een schimmelinfectie. Vooral de vloeren van openbare zwembaden, douches en kleedkamers zijn bronnen van schimmels. Meestal beschermt de huid tegen schimmelinfecties, maar onder bepaalde omstandigheden kunnen schimmels makkelijker de huid binnendringen. Bijvoorbeeld als de huid verweekt is door vocht en warmte of als de huid beschadigd is. Ouderen, diabeten en mensen met een verminderd afweersysteem zijn gevoeliger voor schimmelinfecties.
"Was sokken binnenstebuiten, om de besmette huidschilfers kwijt te raken."
De meeste gevallen van voetschimmel kunt u zelf behandelen met een antischimmelmiddel. Er zijn crèmes, sprays, zalven en poeders. Zalf is bedoeld voor de droge huid, crème voor een normale tot vochtige huid. Sprays worden aangeraden bij blaasjes waar vocht uitkomt. Breng het middel tot ongeveer twee centimeter rondom de plekken aan. De schimmel heeft zich namelijk verder uitgebreid dan u kunt zien. Met strooipoeder kunt u uw schoenen behandelen. Bestrooi de binnenkant van uw schoenen aan het begin en aan het einde van de behandeling. Besteed ook aandacht aan uw sokken, ook vandaar uit kan de schimmel u opnieuw besmetten.
Terbinafine (Lamisil) werkt schimmeldodend. Het gebruik is eenmaal daags. Als de verschijnselen verdwenen zijn, kan met het gebruik worden gestopt. Dit is meestal al na een week. Terbinafine is niet geschikt voor kinderen jonger dan twaalf jaar of voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.
Clotrimazol (Canesten), miconazol (Daktarin) en sulconazol (Myk) remmen de groei van de schimmel, maar zijn niet schimmeldodend. Deze middelen moeten worden door gebruikt tot minstens een week nadat de verschijnselen zijn verdwenen. In totaal komt dit meestal neer op zo’n drie à vier weken gebruik. Clotrimazol en miconazol mogen gebruikt worden bij zwangerschap en borstvoeding.