Vaginale schimmelinfectie

Vaginale schimmelinfectie

In een gezonde vagina leven schimmels en bacteriën in evenwicht met elkaar. Wanneer dit evenwicht verstoord raakt, kunnen sommige schimmels te veel gaan groeien. Ze kunnen een ontsteking geven in de huid in of rond je vagina. Dat heet een vaginale schimmelinfectie of candida-infectie. Candida is de naam van de schimmel. Vaak is het niet duidelijk waardoor een ontsteking door schimmel in de vagina komt. In dit artikel geven we je meer informatie over een vaginale schimmelinfectie en wat je eraan kunt doen.

Welke klachten heb je van een vaginale schimmelinfectie?

Bij een vaginale ontsteking door schimmel kun je dit merken:

  • Jeuk in de vagina en soms aan de schaamlippen.
  • Witte afscheiding. Het kan lijken op yoghurt en brokkelig zijn, maar dat hoeft niet. Het ruikt niet anders dan anders.
  • Het slijmvlies van de vagina is rood, dikker en geïrriteerd.
  • Pijn of branderig gevoel, bijvoorbeeld bij het plassen of vrijen.

Wat vergroot de kans op een vaginale schimmelinfectie?

De oorzaak van een vaginale schimmelinfectie is meestal onduidelijk. Ook als je gezond bent kun je er last van krijgen. Er zijn wel een aantal dingen die de kans erop vergroten:

  • Zeep irriteert de binnenkant van je vagina. Daardoor kunnen schimmels gaan groeien.
  • Het gebruik van bepaalde medicijnen. Bijvoorbeeld antibiotica. Deze medicijnen kunnen de bacteriën in je vagina doden. Door verstoring van de balans kunnen schimmels juist gaan groeien. Ook medicijnen die de afweer remmen (bijvoorbeeld corticosteroïden) kunnen de kans op een schimmelinfectie vergroten.
  • Door veranderingen in hormonen bij zwangerschap of tijdens de menstruatie.
  • Bij verhoogde suikerspiegels door bijvoorbeeld diabetes.
"Vrouwen die zwanger zijn of diabetes hebben, lopen een groter risico op een vaginale schimmelinfectie."

Is een vaginale schimmelinfectie een SOA?

Een vaginale schimmelinfectie is geen SOA (Seksueel Overdraagbare Aandoening). De schimmel is al in je vagina aanwezig. Je krijgt de infectie dus niet van iemand anders. Als je heel veel schimmels hebt, kun je die wel doorgeven aan je sekspartner. Je partner kan dan bij aanwezige wondjes ook een infectie krijgen. 

Tips bij een vaginale schimmelinfectie:

  • Irriteer het slijmvlies van je vagina niet. Gebruik geen zeep, ook geen neutrale..
  • Vaak gaat een vaginale schimmelinfectie vanzelf over, maar bij vervelende klachten kun je een schimmeldodend middel gebruiken.
  • Clotrimazol (Canesten gyno®), een schimmeldodend middel, is in de apotheek of in onze webshop verkrijgbaar. Het is er als tablet of als crème voor gebruik in je vagina.  De tablet heeft als voordeel dat je deze maar 1 keer hoeft te gebruiken. De tablet helpt niet tegen jeuk aan de schaamlippen. De crème wel. Deze kun je deze 2x per dag op de schaamlippen smeren. Daarnaast breng je deze 6 dagen lang 1x per dag in de vagina in. De vaginale tabletten en crèmes kunnen het rubber van een condoom beschadigen. Hierdoor is tijdens de behandeling en tot 2 dagen daarna een condoom minder betrouwbaar. Lees daarom voor het gebruik de bijsluiter goed door. 

Tips bij schimmelinfecties rond de ongesteldheid:

  • Was de buitenkant van je vagina alleen met lauw water. Het is niet nodig om je vaak of beter te wassen. De binnenkant van je vagina maakt zichzelf schoon.
  • Gebruik geen zeep. Ook geen speciale zeep of spoelingen, deodorant of tea-tree oil. Deze dingen kunnen de binnenkant van je vagina irriteren. En bovendien helpen ze niet tegen schimmel.
  • Verwissel regelmatig je tampon en/of maanverband. Doe dit om de 2-4 uur. Was je handen voordat je een nieuwe tampon inbrengt.
"Je krijgt géén vaginale schimmelinfectie door strakke kleding, inlegkruisjes of tampons."

Naar de huisarts

Heb je vaker last van vaginale schimmelinfecties? Werkt de behandeling met een vaginaal antischimmelmiddel niet of zijn je klachten na 2 weken niet minder geworden? Heeft je afscheiding een andere kleur, bijvoorbeeld geelgroen, bruin of rood en ruikt het vies? Neem dan contact op met je huisarts. Ook wanneer je diabetes hebt, zwanger bent of een van de hierboven genoemde geneesmiddelen gebruikt is het verstandig contact op te nemen met je huisarts.

"Producten voor intieme klachten of de intieme verzorging bestel je discreet bij ons."