Urineverlies bij jonge volwassenen

Urineverlies bij jonge volwassenen

Veel mensen denken dat ongewenst urineverlies (incontinentie) een oude vrouwen aandoening is. Dit is niet waar; het probleem treft inderdaad vaker oude(re) mensen, maar ook op jongere leeftijd kan het voorkomen.

Ongewenst urineverlies bij jonge mensen

Urine-incontinentie kan verschillende oorzaken hebben en komt op alle leeftijden voor. Van alle jonge mannen en vrouwen heeft 1 procent er last van. In het algemeen zijn dit vrouwen, mannen hebben op deze leeftijd nog maar zelden klachten. Maar het kan dus toch voorkomen dat ook een jonge man last heeft van ongewild urineverlies. Vaak schamen met name jonge mensen zich voor hun urineverlies. Dit is begrijpelijk, maar door er niet over te praten en geen hulp te zoeken kan het urineverlies soms een onnodig grote invloed op het leven krijgen. Piekeren, het vermijden van sommige situaties of zelfs een depressie kan het gevolg zijn. Loop er daarom niet te lang mee rond, maar neem uw huisarts in vertrouwen.

Hulp van uw apotheek

Bij uw apotheek kunt u advies krijgen over de verschillende soorten incontinentiemateriaal. In de meeste apotheken is een aparte spreekkamer aanwezig, waar u in alle rust uw verhaal kunt vertellen. In overleg met u kan er dan een proefpakket worden samengesteld met verschillende soorten en merken materiaal, zodat u kunt uitproberen wat het beste bevalt.

"Oefen uw bekkenbodemspieren. Zeker in het geval van stressincontinentie kan dit de klachten verminderen of zelfs verhelpen."

Tips bij ongewenst urineverlies

  • Ga niet te vaak naar het toilet. Dit maakt het probleem juist erger. Uw blaas is dan niet meer gewend om de plas op te houden, waardoor dit lastiger wordt.
  • Voorkom overgewicht. Bij overwicht neemt de druk op de blaas toe, dit kan het probleem verergeren.
  • Stop met roken. Roken kan het incontinentieprobleem verergeren. De gevolgen van roken, zoals hoesten, kunnen behoorlijk druk op de blaas zetten.
  • Eet vezelrijk en drink voldoende. Hierdoor voorkomt u obstipatie; obstipatie kan irritatie van plasbuis of blaas veroorzaken en het probleem verergeren.
  • Wees matig met cafeïne en alcohol. De blaas vult zich hierdoor sneller waardoor de druk in de blaas en de aandrang om te plassen toenemen.
  • Oefen uw bekkenbodemspieren. Zeker in het geval van stressincontinentie kan dit de klachten verminderen of zelfs verhelpen.
  • Gebruik geen maandverband om urineverlies op te vangen. Incontinentiematerialen bieden een betere oplossing, lees hier meer