De schildklier is een belangrijk orgaan. Een te traag werkende schildklier kan leiden tot vele lichamelijke klachten. Een te traag werkende schildklier wordt hypothyreoïdie genoemd.
De schildklier is een klier die aan de voorkant van de hals, onder de adamsappel zit. De schildklier maakt vanuit onder andere jodium uit jouw voeding het hormoon thyroxine, ook wel T4 genoemd, aan en geeft het af aan het bloed. Thyroxine speelt een belangrijke rol in jouw lichaam; het is onder andere van belang bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel, het metabolisme van vetten en de hartfrequentie. Voor de aanmaak van thyroxine wordt de schildklier aangestuurd door de hypofyse en de hypothalamus in de hersenen. Hierdoor bevindt de hoeveelheid schildklierhormoon zich normaal gesproken binnen nauwe grenzen.
Wanneer de schildklier te traag werkt, spreekt men van hypothyreoïdie. Er komt te weinig schildklierhormoon in jouw bloed terecht. Een te traag werkende schildklier komt ongeveer vijf keer vaker bij vrouwen voor dan bij mannen. Het is nog onduidelijk hoe dat komt. Omdat het schildklierhormoon betrokken is bij vele lichaamsfuncties, kan dit diverse gevolgen hebben. De meeste symptomen van hypothyreoïdie zijn vrij algemeen, waardoor het soms lang duurt voordat bij klachten aan een te traag werkende schildklier wordt gedacht. De diagnose kan eenvoudig worden gesteld door middel van een bloedtest.
Hypothyreoïdie kan goed worden behandeld met levothyroxine. Dit is een kunstmatig schildklierhormoon. Het middel moet eenmaal daags worden geslikt en moet meestal langdurig, vaak levenslang, worden gebruikt. De juiste dosering moet bij iedereen individueel worden ingesteld. Het duurt meestal een paar weken tot maanden voordat de dosering optimaal ingesteld is en je merkt dat de medicijnen helpen. Door middel van een bloedtest wordt bepaald of de hoeveelheid schildklierhormoon weer binnen de normale grenzen valt. Meestal verdwijnen de klachten helemaal wanneer de hoeveelheid schildklierhormoon weer op peil is.
Jodium is nodig voor de vorming van schildklierhormonen. Jodium komt van nature voor in zeewater, aarde en drinkwater en komt via die wegen in voedsel als zeevis en groenten terecht. Ook in melk, melkproducten en eieren komt jodium voor. De hoeveelheden die je op deze wijze binnenkrijgt zijn over het algemeen te klein om de dagelijkse behoefte te dekken. Daarom worden brood, vleeswaren, keukenzout en keukenzoutvervangers in Nederland vaak verrijkt met jodium.
De meeste Nederlanders krijgen zodoende voldoende jodium binnen via de voeding. Een jodiumtekort kan ontstaat als iemand weinig of geen brood eet, ongejodeerd of biologisch brood eet en ook geen gejodeerd keukenzout gebruikt. Omdat de schildklier een grote hoeveelheid jodium bevat, merk je een jodiumtekort vaak pas na jaren. Voor mensen die te weinig jodium via hun voeding binnenkrijgen, kan een voedingssupplement dat jodium bevat een bijdrage leveren aan het goed blijven functioneren van de schildklier.