Over wat staar is, bij wie het voorkomt en hoe het wordt behandeld leest u in dit artikel.
Staar wordt ook wel cataract genoemd. Het betekent dat de ooglens troebel wordt. Staar is meestal een ouderdomsverschijnsel. Met de jaren kunnen eiwitten in de lens samenklonteren waardoor de lens troebel wordt. Soms zijn er andere oorzaken, zoals een erfelijke aandoening of medicijngebruik (bijvoorbeeld prednison). Een enkele keer wordt staar ook wel veroorzaakt door een ongeluk (oogtrauma). Het verloop van de klachten verschilt. Meestal gaan de ogen langzaam achteruit en duurt het jaren voordat er klachten ontstaan.
Staar komt vaker voor bij mensen die diabetes hebben, roken en (bovenmatig) alcohol gebruiken. Ook de blootstelling aan zonlicht maakt de kans op staar groter. Staar komt vooral voor bij mensen boven de 55. Iets vaker bij vrouwen dan bij mannen.
Wacht niet om met uw klachten naar de arts of optometrist te gaan. Het komt voor dat mensen denken dat ze staar hebben en daarom geen haast maken om naar de arts of optometrist te gaan. Als ze dat na een tijdje wel doen, blijkt wel eens dat het om maculadegeneratie gaat. Daarvoor geldt in bepaalde gevallen: hoe eerder de behandeling begint, hoe beter.
Staar wordt behandeld als de klachten hinderlijk worden bij uw dagelijkse activiteiten. U bepaalt dat moment dus min of meer zelf. De enige behandeling is een operatie waarbij de troebele lens wordt vervangen door een kunstlens. Dit gebeurt in één of beide ogen. Tussen twee behandelingen zit ongeveer een maand vanwege het risico op (overdraagbare) ontstekingen. Bij de operatie wordt eerst de oude lens verwijderd. Dit gebeurt door de lens weg te zuigen. Daarna wordt de opgerolde kunstlens geplaatst. De lens vouwt vanzelf uit en zet zich daarbij vast.
"Op Service Apotheek vindt u naast achtergrondinformatie over oogaandoeningen ook veel producten en hulpmiddelen voor slechtzienden en hulpmiddelen voor het druppelen van de ogen."