Sporten tijdens de overgang

Sporten tijdens de overgang

Wanneer u in de overgang komt, kunt u zich vaak moe en lusteloos voelen en nogal eens last hebben van pijnlijke spieren en gewrichten. Vaak is sporten dan het laatste waar u zin in hebt. Maar juist door toch dapper uw sportkleren aan te trekken, kunt u uzelf helpen minder last te hebben van overgangsklachten.

"Opvliegers kunnen tot wel een kwart verminderen door regelmatig sporten."

Wist u dit?

Elke pond spieren verbrandt dagelijks 35 tot 50 calorieën. Elke pond vet verbrandt dagelijks maar 2 calorieën.

Niet sportende 50-plusvrouwen hebben een 10 procent lagere stofwisseling in rust dan sportende vrouwen. Daarmee verbruiken zij 600 calorieën minder per week. Wanneer het eetpatroon daar niet op wordt aangepast, betekent dit een gewichtstoename van wel 4 kilo per jaar!

Wat zijn de voordelen van sporten in de overgang?

  • Regelmatig sporten of anderszins bewegen is belangrijk voor de botopbouw; de kans op botontkalking neemt af.
  • Bij krachtoefeningen of spierversterkende oefeningen concentreert u zich op het sterker maken van uw spieren, pezen, banden, gewrichten en botstructuur, waardoor u minder last hebt van gewrichtsklachten.
  • Meer spieren betekent minder overtollige calorieën die worden opgeslagen als vet.
  • U maakt meer testosteron aan. Dit hormoon wordt door vrouwen gemakkelijk omgezet in estradiol, het hormoon waar u juist tekort aan hebt tijdens de overgang en de menopauze.
  • Opvliegers kunnen tot wel een kwart verminderen door regelmatig sporten.
  • Depressieve klachten en onrustgevoelens nemen af. Tijdens een fysieke inspanning gebeurt er op hormonaal gebied aardig wat. Zo komen er diverse hormonen vrij (endorfine, serotonine en dopamine) die zorgen voor een goed gevoel.
  • U zet actief in op het helpen voorkomen van diabetes en hart- en vaatziekten.
  • U verkleint de kans op overgewicht en hierdoor weer de kans op andere aandoeningen.

Help…mijn lichaam verandert!

Tijdens de overgang wordt de aanmaak van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron tot wel 50 procent verminderd. Deze hormonen spelen een grote rol bij de energiehuishouding en samenstelling van uw lichaam. De gevolgen zijn lichamelijke veranderingen; met name een toename van vet rondom uw organen, een afname in botdichtheid en een afname in spiermassa en kracht.

Door vetopslag op de buik lopen vrouwen meer risico op hart- en vaatziekten. Vaak is er een toename van LDL-cholesterol (slecht cholesterol) en een afname van het HDL-cholesterol (goed cholesterol).

Gemiddeld verliest een vrouw rond de menopauze zo’n 0,4 tot 0,8 kilo spiermassa per tien jaar. Het verlies aan spiermassa wordt ook wel sarcopenia genoemd. Tegelijkertijd is er bij de meeste vrouwen een stijging van vet rond- en in de spieren waar te nemen tijdens de overgang en de menopauze.

Ook vermindert, door afname van het oestrogeen, de botaanmaak in de overgang. Het gaat al gauw over 15 procent botverlies.

Wat kunt u het beste gaan doen?

Elke beweging is beter dan te blijven zitten: wandelen, fietsen, zwemmen, fitnessen. Zitten wordt ook wel het ‘nieuwe roken’ genoemd; iedereen weet wat dat kan betekenen.

"Geef het opgeven op en heb plezier!"

Belast bewegen en sporten

Bij belast bewegen wordt de aanmaak van botcellen gestimuleerd. Voorbeelden van belast bewegen zijn pittig doorwandelen, pilates en yoga, skaten, fitness, dansen en hardlopen. Maar traplopen en zeker touwtje springen horen hier ook bij. En daar hoeft u de deur niet eens voor uit!

Onbelast bewegen

Door onbelast bewegen, zoals fietsen en zwemmen, wordt de aanmaak van botcellen niet gestimuleerd. Het zorgt echter wel voor soepele, stevige spieren en het vergroot de capaciteit van hart en longen.

En sport u in de buitenlucht?

Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Deze zonnevitamine zorgt voor een betere stemming, minder last van die beruchte spierkrampen tijdens de overgang en helpt het lichaam calcium uit de voeding beter op te nemen.