Wat is spierkramp?
Wanneer alle vezels in een spier onwillekeurig, tegelijkertijd samentrekken heb je spierkramp. Het komt meestal voor in de kuiten, voeten, tenen of benen. Vooral ’s nachts. Met als gevolg dat je even niet kunt bewegen. Spierkramp is over het algemeen onschuldig, maar kan erg pijnlijk zijn. Een aanval duurt meestal niet langer dan tien minuten.
De oorzaken van spierkramp
Hoewel de precieze oorzaak van spierkrampen niet helemaal duidelijk is, zijn er wel situaties bekend waarin ze meer voorkomen:
- Extreem spiergebruik; bij het belasten van spieren is veel energie nodig. Door te vaak en te lang te sporten, kunnen je spieren uitgeput, verzuurd en/of overbelast raken. Hierdoor kan kramp ontstaan.
- Een slechte doorbloeding; wanneer de doorbloeding van een spier verminderd is. Hierdoor is er te weinig aanvoer van zuurstof en te weinig afvoer van afvalstoffen. Er kan verzuring ontstaan, met spierkramp tot gevolg. Lees hier meer over verzuring van je spieren.
- Een tekort aan mineralen; voor het samentrekken en weer ontspannen van spieren zijn bepaalde mineralen nodig, zoals magnesium, kalium en calcium. Een tekort hieraan kan de oorzaak zijn van spierkrampen.
- Een verstoorde vochtbalans; een slechte vochtbalans kan spierkrampen veroorzaken. De hoeveelheid vocht, zout en alcohol die je inneemt hebben hier invloed op.
- Medicijngebruik; bekende voorbeelden van medicijnen die spierkrampen kunnen veroorzaken zijn calciumantagonisten (nifedipine, amlodipine) en diuretica (plastabletten). Diuretica zijn van invloed op de mineralen- en vochtbalans.
- Zwangerschap; tijdens de zwangerschap ontstaat er een verschuiving van zouten en mineralen in het lichaam, waardoor er een relatief tekort aan magnesium kan ontstaan. Deze klachten verdwijnen na je bevalling.
- Bepaalde aandoeningen; bij neurologische afwijkingen (bijvoorbeeld ALS, MS, restless legs), diabetes, het Raynaud-syndroom en schildklieraandoeningen treden vaker spierkrampen op.