Pseudokroep

Pseudokroep

Bij pseudokroep wordt het kind ’s avonds of ’s nachts benauwd wakker. Het hoest met het geluid van een zeehond en bij het inademen hoort u een gierend geluid. Het kind was overdag niet ziek, hoogstens wat verkouden.

Wat is pseudokroep?

Pseudokroep is een ontsteking van het slijmvlies van het strottenhoofd. Dit slijmvlies zwelt op waardoor het kind hees wordt, gaat hoesten en moeite kan krijgen met inademen. Pseudokroep wordt meestal veroorzaakt door een virusinfectie. Omdat de symptomen van deze aandoening lijken op de symptomen van ‘echte’ kroep (difterie), heeft men dit pseudokroep genoemd. Pseudokroep komt vooral voor bij kinderen van zes maanden tot vijf jaar en meer bij jongens dan bij meisjes. Per jaar krijgt ongeveer drie procent van de kinderen tot vijf jaar pseudokroep, vooral wanneer de “R” in de maand is.

De symptomen van pseudokroep:

  • Uw kind is niet ziek, soms alleen verkouden.
  • ’s Avonds of ‘s nachts wordt uw kind huilend wakker en heeft het benauwd.
  • U hoort een gierend geluid wanneer uw kind inademt.
  • Uw kind heeft een blafhoest als van een zeehond en is soms hees.
  • De lichaamstemperatuur van uw kind is niet of nauwelijks verhoogd.

Wat te doen wanneer uw kind een aanval van pseudokroep krijgt?

Voor een ouder kan het meemaken van een aanval van pseudokroep een angstige ervaring zijn. Belangrijk is dat u rustig blijft; angst draagt u over op uw kind waardoor deze meer benauwd kan worden. U kunt met uw kind eventueel in een warme, vochtige ruimte gaan zitten (badkamer). De werking van stoom op pseudokroep is echter wetenschappelijk niet aangetoond. Eventueel kan iets te drinken worden gegeven dat de keel verzacht, bijvoorbeeld thee met honing (voor kinderen ouder dan een jaar), of een verzachtende hoestsiroop. Medicijnen zijn bij pseudokroep meestal niet nodig. Als een kind met pseudokroep erg benauwd is, wordt soms door de arts een ontstekingsremmer (corticosteroïd) voorgeschreven.

;