Parkinson en huishouden

Parkinson en huishouden

Als ergotherapeut komen mensen met parkinson regelmatig naar me toe met het probleem dat ze moeite hebben met het uitvoeren van de huishoudelijke taken. Wat ik vaak hoor is dat het veel energie kost terwijl er al zo weinig energie is voor de andere dagelijks handelingen.

Oorzaken van de problemen met het huishouden door parkinson

Problemen bij het uitvoeren van het huishouden komen bij mensen met de ziekte van parkinson door verschillende zaken. De fijne motoriek gaat vaak achteruit waardoor bijvoorbeeld het snijden van groentes moeilijker wordt. Soms is het lang staan in de keuken of aan de strijkplank een groot probleem. Of het is de vermoeidheid die zorgt dat er geen energie is om de huishoudelijke taken uit te voeren.

Hulp van de ergotherapeut bij de problemen met het huishouden door parkinson

Ik analyseer tijdens mijn bezoeken hoe het zit met de uitvoering van de huishoudelijke taken en observeer de activiteiten om ze daarna soms op een andere manier aan te leren. Ik maak ook gebruik van hulpmiddelen om het handelen gemakkelijker te maken.

Soms kan het probleem van het snijden van groentes bijvoorbeeld opgelost worden door gebruik te maken van een snijplankje met spijkertjes erin waar de groente op vast geprikt wordt. Dan hoeft u niet met een tremor in uw hand de groente vast te houden.

Een andere oplossing is gebruik maken van een trippelstoel waardoor de client zittend in de keuken kan werken waardoor er minder vermoeidheid optreedt. De trippelstoel wordt door mij dan op proef geregeld en als het bevalt zal ik de aanvraag doen bij de ziektekostenverzekeraar.

Een ander probleem is dat het doen van de boodschappen te zwaar wordt. Het kan zijn dat de loopafstand naar de supermarkt te lang wordt, of dat de drukte bij het afrekenen een stressfactor is geworden. Door de diversiteit van de problemen is de ergotherapeutische behandeling altijd anders. Scootmobieltraining kan in het bovenstaande voorbeeld een optie zijn maar mogelijk ook het leren omgaan met de stress bij het afrekenen door gebruik te maken van een strategie.

In sommige situaties is het uitvoeren van het huishouden dusdanig onveilig geworden, bijvoorbeeld vanwege het gevaar om te vallen bij het bukken, of gaat het teveel ten koste van de andere dagelijkse activiteiten dat ik een aanvraag doe voor hulp in de huishouding via de Wmo. Vanwege de kanteling van de Wmo in 2015 zal er eerst gekeken worden wat familie en vrienden mogelijk kunnen betekenen.

Zo is bij iedereen het probleem weer anders en wordt per individu gekeken hoe het probleem is op te lossen. Uw ergotherapeut is goed op de hoogte van de verschillende hulpmiddelen en voorzieningen zodat deze  u kunnen helpen bij het huishouden.

"Op Service Apotheek vindt u hulpmiddelen en zelfzorgmiddelen om het leven met Parkinson makkelijker te maken en bijkomende klachten te verminderen."