Parkinson dementie

Parkinson dementie

Behalve problemen met bewegen leidt parkinson na verloop van tijd ook tot cognitieve problemen zoals problemen met het geheugen, verdelen van de aandacht, organiseren en plannen van dagelijkse handelingen. Als mensen moeite hebben nieuwe informatie op te nemen of met het herinneren van eerder geleerde informatie spreken we van een geheugenstoornis.

"Veel mensen met parkinson ontwikkelen, naast de problemen met bewegen, ook geheugenproblemen. Er wordt dan gesproken over parkinson dementie."

Dementie

De diagnose dementie wordt gesteld als mensen last hebben van geheugenstoornissen in combinatie met verminderd taalbegrip of een afnemend vermogen te zeggen wat men wil (afasie), bij problemen met bepaalde handelingen (apraxi) en moeite met herkenning (agnosie). Mensen met dementie vinden het moeilijk dagelijkse handelingen uit te voeren door hun problemen met het geheugen, aandacht, planning en ruimtelijke oriëntatie. Dementie bestaat in verschillende vormen. Altijd is sprake van geheugenproblemen, andere symptomen verschillen. De bekendste vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer.

Parkinson dementie

Parkinson dementie ontstaat geleidelijk, soms al vroeg in de ziekte. Mensen ervaren licht cognitieve problemen (verstoring in denken, taal en/of waarneming). Hallucinaties kunnen een voorbode zijn. Veel mensen met parkinson ontwikkelen in de loop van de tijd parkinson dementie.

Oorzaak parkinson dementie

Parkinson dementie wordt veroorzaakt door stapeling van bepaalde eiwitten (Lewy Body’s) in de hersenen. Het vrijkomen van deze eiwitten vernietigt gezonde hersencellen. Bij parkinson dementie hebben mensen vooral problemen met schakelen, vasthouden van de aandacht, oplossen van problemen en plannen, geheugenproblemen (ophalen van informatie) en moeite met spreken en taalgebruik (word fluency).

Symptomen

Mensen met de ziekte van Parkinson schakelen moeizaam van de ene situatie naar de andere. Ze vinden het lastig om in gesprekken van het ene onderwerp naar het andere te springen. Ook een gesprek van anderen goed volgen vinden ze vaak moeilijk. Eerder opgeslagen informatie loopt door nieuwe informatie heen, waardoor het soms lijkt of mensen verward zijn. Praten en luisteren is moeilijk omdat ze daarvoor verschillende activiteiten moeten combineren. Omdat ze zich hiervan vaak wel bewust zijn, leidt dit alles gemakkelijk tot gevoelens van schaamte en ongemak, en het mijden van gezelschappen. Isolement kan het gevolg zijn.

Mensen met parkinson behouden niet makkelijk de aandacht en het overzicht. Soms vallen ze snel in slaap of verwerken informatie niet snel genoeg. Daarmee wordt het goed volgen van een tv-programma of het lezen van een boek een hele opgave. Ook het goed begrijpen van een gebruiksaanwijzing kan moeilijk zijn.

Door problemen met het ophalen van informatie wekken mensen soms een chaotische indruk.

Diagnose

Om de diagnose parkinson dementie te stellen moet eerst zeker zijn dat iemand de ziekte van Parkinson heeft. Er zijn geen andere verklaringen voor de geheugenproblemen, zoals een depressie. De neuroloog en neuropsycholoog zullen onderzoek doen en tests afnemen. Afhankelijk van de uitslag wordt de diagnose gesteld. Bij geheugenproblemen is het verstandig dit zo snel en eerlijk mogelijk met de neuroloog of parkinsonverpleegkundige te bespreken. Zij kunnen met u en de mantelzorger kijken naar een eventuele behandeling en noodzakelijke hulpverleners en hulpmiddelen.

Behandeling

De neuroloog zal eerst andere mogelijke oorzaken voor de geheugenproblemen proberen uit te sluiten. Dat kan een infectie zijn of een combinatie van medicijnen. Als die andere oorzaken er niet zijn, kan de neuroloog besluiten tot de behandeling van parkinson dementie met medicijnen. Hij kan een middel uit de groep van cholinesteraseremmers voorschrijven, zoals rivastigmine. Training en aanpassingen in het dagelijks leven kunnen het omgaan met geheugenproblemen versoepelen. De parkinsonverpleegkundige en ergotherapeut kunnen daarbij helpen.

Hulpmiddelen en tips

Om beter met geheugenproblemen om te kunnen gaan is een planning of het bijhouden van een agenda een handig hulpmiddel. Ook het aanhouden van vaste gewoonten kan helpen om langer zo zelfstandig mogelijk te blijven functioneren. Voor het bezoek aan de neuroloog is het handig even stil te staan bij wat precies allemaal moet worden besproken, dan voorkomt u dat belangrijke kwesties worden vergeten. Dat geldt natuurlijk ook voor andere gesprekken. Soms kan een sprekend horloge werken om u te helpen herinneren aan de dagelijkse activiteit die u nog moet doen op dat moment.

De Parkinson Vereniging verzorgt trainingen in de omgang met geheugenproblemen. Ook hier gaat het om plannen en aandacht vasthouden. Ook helpt de training meer begrip te krijgen voor de geheugenproblemen, zowel voor u zelf als voor de mensen om u heen.

"Op Service Apotheek vindt u hulpmiddelen en zelfzorgmiddelen om het leven met Parkinson makkelijker te maken en bijkomende klachten te verminderen."