Muggen bijten omdat ze zich voeden met ons bloed. De beet van een mug voel je meestal niet. Van de jeukende bult die erna ontstaat kun je flink last hebben. Wat kun je het beste doen bij een muggenbult? En kun je ze voorkomen?
"Een product tegen jeukende muggenbeten mag niet ontbreken in je thuisapotheek!"
Geprikt worden door een mug kan vervelend zijn. Maar de jeuk, de bult en eventuele pijn gaan vanzelf weer over. Het is het beste om niet te krabben. Wanneer de huid kapotgaat, loop je risico op een bacteriële infectie. Heb je erg veel last van de jeuk? Dan kun je een anti-allergiemiddel, een zogenaamd antihistaminicum, in tabletvorm nemen. Een andere optie bij sterk jeukende muggenbulten is een behandeling van een paar dagen met een corticosteroïdcrème of -zalf. Dit is een middel dat bij eczeem gebruikt wordt. Corticosteroïdcrème of -zalf is alleen op recept van de huisarts verkrijgbaar.
Kinderen jonger dan twee jaar en zwangere vrouwen kunnen beter geen DEET gebruiken met een sterkte hoger dan 30%. Voor kinderen vanaf drie maanden oud mag je Anti-insect Natural van Care Plus gebruiken. Smeer bij kinderen de handen niet in. Zo voorkom je dat het product via de handen in de mond of ogen komt.
Muggen komen vooral ’s zomers voor. Met name in waterrijke gebieden zijn ze massaal aanwezig. Het zijn de vrouwtjesmuggen die bijten. Het bloed dat ze hiermee opzuigen is nodig om eitjes te kunnen produceren. Bij de beet brengt de mug speeksel in. Op de eiwitten in dit speeksel reageert de huid, met een jeukende, rode zwelling op de plaats van de beet tot gevolg. Sommige muggen kunnen infectieziekten overbrengen. Bekend zijn de malariamuggen die in de (sub)tropen de malariaparasiet overbrengen. Deze muggen komen in Nederland gelukkig niet voor.
Bel direct je huisarts:
Neem ook contact op met je huisarts: