Met medicijnen op vakantie? Denk aan een geneesmiddelpaspoort

Met medicijnen op vakantie? Denk aan een geneesmiddelpaspoort

Ga je op reis en gebruik je medicijnen die door een arts zijn voorgeschreven? Dan kan het handig zijn om een medicijnpaspoort bij je te hebben. Het medicijnpaspoort bevat een overzicht van je medicijnen, ingedeeld op werkzame stof. Je kunt je persoonlijke medicijnpaspoort bij jouw Service Apotheek ophalen.

Waarom een medicijnpaspoort?

Stel dat je je medicijnen onderweg verliest, of ze worden gestolen. Dan is het handig dat je een overzicht hebt van de medicijnen die je gebruikt. Omdat veel medicijnen in het buitenland een andere naam hebben, wordt op het medicijnpaspoort ook de naam van de werkzame stof vermeld. Een buitenlandse arts of apotheker kan zo gemakkelijk een vervangend medicijn voor je opzoeken. Moet je in het buitenland naar een arts of het ziekenhuis? Dan is met een medicijnpaspoort meteen bekend welke medicijnen je gebruikt. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat je een medicijn krijgt die een negatieve invloed heeft op je bestaande medicijn(en) of waar je een bekende allergie voor hebt.

Medicijnpaspoort niet altijd voldoende

Sommige medicijnen mag je niet zomaar meenemen naar het buitenland, ook niet met een medicijnpaspoort. Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen heb je, afhankelijk van je bestemming, een Schengenverklaring of een medische verklaring nodig. Wil je meer informatie over het reizen met medicijnen die onder de Opiumwet vallen? Lees dan dit artikel.

Medicijnen waarvoor je deze verklaring nodig hebt zijn onder andere:

  • ADHD-medicijnen, zoals methylfenidaat (Ritalin®)
  • slaap- en kalmeringsmiddelen, zoals oxazepam en temazepam
  • sterke pijnstillers, zoals morfine
  • medicinale cannabis

Handige hulpmiddelen

Ook op reis wil je je geneesmiddelen veilig vervoeren en bewaren. Hiervoor zijn handige hulpmiddelen verkrijgbaar bij je Service Apotheek. Zo zijn er handige insulinetasjes, voor wanneer je medicijnen koel bewaard moeten worden. En met een handige medicijndoos houd je ook op je vakantieadres overzicht over je medicijnen.