Medicijnen innemen tijdens de ramadan

Medicijnen innemen tijdens de ramadan

Gebruik je medicijnen en wil je meedoen aan de ramadan? Dat kan, maar het is wel belangrijk dat je niet zomaar stopt met het innemen van je medicijnen. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor je gezondheid. In dit artikel lees je alles over medicijngebruik tijdens de ramadan. Wil je persoonlijk advies, kom dan langs in de apotheek.

Veilig medicijngebruik tijdens het vasten

Veel medicijnen neem je in op vaste tijdstippen. Bijvoorbeeld elke 8 uur of tijdens het ontbijt. Maar omdat je tijdens de ramadan op andere tijden eet en misschien ook slaapt, verplaats je wellicht ook je innamemomenten. Doe dit altijd in overleg met je apotheker of huisarts. Wijzig of stop nooit zelf je medicijnen: wanneer je doses overslaat of juist alle doses in 1 keer inneemt, kan dit gevaarlijk zijn voor je gezondheid. 

Dit artikel is ook te lezen in het/Bu makale türkçe olarak mevcuttur/This article is also available in:

Arabisch/Arabic

Turks/ Türkçe

Engels/English


"Pas nooit zelf je medicijngebruik aan, maar vraag altijd je apotheker om advies."

Innameschema van medicijnen veranderen tijdens de ramadan

Tijdens de ramadan mag je een deel van de dag niet eten en drinken, voor veel moslims valt het slikken van medicijnen met water daar ook onder.

Wil je liever een ander innamemoment voor jouw medicijnen? Dat kan meestal wel maar daar is soms een aanpassing voor nodig. Overleg daarom altijd even met jouw Service Apotheek. Door het kiezen van een andere vorm van het medicijn of een andere dosering kun je vaak ook alleen tussen zonsondergang en zonsopgang je medicijnen innemen.

Bijwerkingen tijdens de ramadan

Door inname van je medicijnen op een andere manier of op een ander moment kun je last krijgen van bijwerkingen. Dat kan ook gebeuren als je de medicijnen wel op dezelfde manier inneemt als voor de ramadan. Ook kan de werking van je medicijnen anders zijn. Merk je dit tijdens de ramadan? Overleg met je apotheker of huisarts.

Persoonlijk advies bij ziekte

Wel of niet vasten kan een lastige keuze zijn. Voor sommige mensen is het beter om niet te vasten. Als je zwanger of ongesteld bent, mag je volgens de Koran wel eten en drinken tijdens ramadan. Deze dagen mag je dan later inhalen. Als je ziek bent of een aandoening hebt, zoals diabetes, kanker of mentale problemen, krijg je vrijstelling.

Wil je toch meedoen met de ramadan? Houd er dan rekening mee dan je meer last kunt krijgen door het vasten. Je kunt extra ziek worden van je bijwerkingen of door uitdroging. Als je je ziek voelt, is het belangrijk dat je direct stopt met vasten. Doorgaan met vasten kan dan gevaarlijk zijn.

Wij staan voor je klaar!

Wij helpen je graag bij je keuze en adviseren je over veilig medicijngebruik. Bespreek het daarom liefst 1 tot 2 maanden vóór de ramadan begint met ons. Of misschien heb je nog andere vragen? Kom dan langs bij jouw Service Apotheek.


Is de vastenperiode voorbij? Start weer met de medicijnen zoals vóór de ramadan. Volg het advies op het etiket.