Medicijnen bij een te hoog cholesterol

Medicijnen bij een te hoog cholesterol

Een te hoog cholesterol hoeft niet altijd met medicijnen behandeld te worden. Je arts kijkt hiervoor naar het risico op hart- en vaatziekte. Hierbij kijkt de arts naar risicofactoren zoals: leeftijd, roken, een eerdere hart- en vaatziekte, reumatoïde artritis, diabetes, stress en een te hoge bloeddruk. Loop jij een groot risico op een hart- en vaatziekte? Dan schrijft je arts een medicijn voor. Er zijn verschillende soorten medicijnen die gebruikt kunnen worden bij een te hoog cholesterol. Ook is een gezonde leefstijl erg belangrijk.

Hoe gebruik ik cholesterolverlagers?

Het is belangrijk dat je cholesterolverlagers elke dag inneemt. Dan werkt het medicijn het beste. De kans op hart- en vaatziekte is hierdoor kleiner. Vergeet je het medicijn wel eens in te nemen? Gebruik dan het innamealarm in de Service Apotheek-app. Je krijgt dan een melding wanneer het tijd is om je medicijn in te nemen. Ook kun je de innames afvinken. Zo zie je later meteen of je het medicijn hebt ingenomen.

Meestal moet je een cholesterolverlager voor de rest van je leven gebruiken. Met een gezonde leefstijl kun je jouw cholesterol verlagen.

Statines

Loop jij een groot risico op een hart- en vaatziekte? Je arts kan dan een statine voorschrijven. Statines zijn medicijnen die de aanmaak van cholesterol in je lever verminderen. Hierdoor heb je minder cholesterol in je bloed en raken je bloedvaten minder snel verstopt. De kans op een hart- en vaatziekte is hierdoor kleiner.

In de avond maakt je lever cholesterol aan. Daarom moeten de meeste statines ’s avonds voor het slapen worden ingenomen. Bekende statines zijn atorvastatine, rosuvastatine en simvastatine. 

De meest voorkomende bijwerkingen van cholesterol medicijnen zijn:

  • Maag- en darmklachten, zoals buikpijn, verstopping, winderigheid, misselijk zijn, zuuraanvallen of diarree. Deze bijwerking komt vooral in het begin van de behandeling voor. Heb je hier last van? Neem het medicijn dan met wat eten in. Heb je na een paar dagen nog steeds last? Neem dan contact op met je apotheker of arts.
  • Vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid; Deze bijwerking komt vooral in het begin van de behandeling voor. Heb je na een paar dagen nog steeds last? Neem dan contact op met je apotheker of arts.
  • Spierpijn; Statines kunnen spierpijn veroorzaken. Dit is meestal niet ernstig en gaat vanzelf over. Heb je hele erge spierpijn? Neem dan contact op met je apotheker. De spierpijn zit meestal in de kuiten maar ook het gehele lichaam kan zeer doen.
  • Andere mogelijke bijwerkingen zijn spierzwakte, algemeen ziek voelen, koorts, misselijk zijn en overgeven. 

Cholesterol absorptieremmers

Een cholesterol absorptieremmer remt de opname van cholesterol uit voedsel en gal. Een voorbeeld is Ezetimibe (Ezetrol). Het wordt vaak voorgeschreven in combinatie met een statine of andere cholesterolverlager. De meest voorkomende bijwerkingen zijn maagdarmklachten, vermoeidheid en hoofdpijn. 

Heb je vragen?

In de bijsluiter van jouw medicijn lees je alle bijwerkingen. Of kijk in de Service Apotheek-app bij medicijninformatie. Heb je vragen? Neem dan contact op met je apotheker.

"Meer vragen over hart- en vaatziekten? Kijk hier voor een overzicht."Omgaan met hart- en vaatziekten"