Met een aantal voorzorgsmaatregelen kunt u de kans op maag- en darmklachten op reis flink verkleinen. En als u toch last krijgt, bent u er met de juiste aanpak meestal redelijk snel weer vanaf.
Op reis zijn uw eetgewoonten niet altijd hetzelfde als thuis. Daarnaast is het kraanwater in het buitenland vaak niet van dezelfde kwaliteit als in Nederland en kan bepaald voedsel ons ziek maken. Door het eten van besmet voedsel of het drinken van besmet water kunt u last krijgen van reizigersdiarree. Met een goede hygiëne en door bepaalde voedingsmiddelen te laten staan, verkleint u de kans op diarree flink. Maar u kunt er nooit helemaal zeker van zijn dat u niet ziek wordt.
Gelukkig gaat reizigersdiarree meestal binnen drie tot vijf dagen vanzelf over. De grootste zorg is uitdroging te voorkomen. ORS (orale rehydratie zouten) zijn water oplosbare poeders. ORS is een mengsel van zouten en glucose ter ondersteuning van een goede vochthuishouding.
Eventueel kunt u loperamide gebruiken, een middel dat de darmbewegingen remt. Dit werkt binnen enkele uren. Raadpleeg wel eerst de bijsluiter. Schakel ter plekke een arts in als de diarree langer dan drie dagen duurt en houd er rekening mee dat de anticonceptiepil minder betrouwbaar kan zijn.
Obstipatie, oftewel verstopping, is een veelgehoorde klacht onder vakantiegangers. Dit zou kunnen komen doordat u minder vezels met uw voeding binnenkrijgt dan normaal of doordat u moeite heeft met het feit dat u uw behoefte moet doen op een ‘vreemd’ toilet. Enerzijds zult u er dus voor moeten zorgen dat u voldoende vezels binnenkrijgt. Vezels zitten vooral in volkorenproducten, zilvervliesrijst, groenten, peulvruchten en fruit. Als dit u niet lukt, kunt u bijvoorbeeld zemelen toevoegen aan een schaaltje yoghurt. Anderzijds is het van belang dat u de tijd neemt om naar het toilet te gaan en de ontlasting niet te lang ophoudt. Als u moeite hebt met de hygiëne van het toilet, dan is het misschien een goed idee om toiletbrildekjes of allesreinigerdoekjes mee te nemen. Tot slot is het belangrijk genoeg te drinken (6 tot 8 glazen water per dag) en voldoende te bewegen.
Wanneer het bovenstaande niet voldoende helpt, kunt u een middel tegen verstopping gebruiken. Middelen met lactulose of lactitol houden vocht in de darmen vast, waardoor het volume van de ontlasting groter wordt. Dat zorgt voor stimulatie van de darm. Bovendien wordt de ontlasting zachter. Een middel met lactulose of lactitol werkt wel pas na een paar dagen. U kunt ook kiezen voor een tablet of zetpil met bisacodyl. Deze stof prikkelt de darmwand, waardoor er meer vocht in de darm komt en deze harder gaat werken. Een tablet met bisacodyl werkt binnen vijf tot tien uur, een zetpil al binnen een kwartier tot een uur. Het nadeel van middelen met bisacodyl is dat ze darmkrampen kunnen veroorzaken.
Tijdens de vakantie is het verleidelijk om meer dan gebruikelijk te eten, te roken en te drinken. Hierdoor is de kans op brandend maagzuur groter dan normaal. Brandend maagzuur voelt aan als een brandend gevoel achter uw borstbeen en mogelijk ook achter in uw keel. U kunt erop letten dat u geen knellende kleding draagt en dat u kleinere porties en minder vet eet. Verder is het verstandig geen alcohol, koffie en koolzuurhoudende dranken te drinken, en scherp gekruid eten, sinaasappels en munt te laten staan. Als u vooral ’s nachts last hebt , leg dan een kussen onder het matras waardoor het hoofdeinde van het bed wat hoger komt te liggen. Probeer ook niet meer te eten vlak voordat u naar bed gaat. Er moet ongeveer drie uur tussen de laatste maaltijd en het moment van slapen zitten.
Er zijn verschillende middelen vrij verkrijgbaar tegen brandend maagzuur. Deze middelen neutraliseren het maagzuur of remmen de productie ervan. Er wordt aangeraden ze maximaal twee weken achter elkaar te gebruiken. U kunt het beste contact opnemen met uw huisarts wanneer de klachten daarna terugkomen.