Last van wintertenen of -handen?

Last van wintertenen of -handen?

Bij wintertenen of -handen is de huid plaatselijk rood, gezwollen en pijnlijk. Meestal zijn de klachten niet ernstig en gaan ze binnen een paar weken vanzelf over. Hoe ontstaan wintertenen of -handen en hoe kun je ze voorkomen?

Hoe ontstaan wintertenen of -handen?

Hoe wintertenen of -handen ontstaan, is niet helemaal duidelijk. Als de temperatuur buiten daalt, kun je er last van krijgen. Door de kou vernauwen de bloedvaten zich en worden de tenen of handen minder goed doorbloed. Daardoor krijg je te weinig zuurstof in de huid. Artsen denken dat dit klachten veroorzaakt zoals zwelling, paarse en rode vlekken, tintelingen en jeuk. Dit kan niet alleen bij tenen of handen gebeuren, maar alle uitstekende lichaamsdelen die worden blootgesteld aan kou, zoals neus en oren. Meestal verdwijnen wintertenen en -handen na een paar weken. Soms gaan de zwellingen over in blaren, die kunnen gaan zweren als ze niet goed worden behandeld. Wie ooit last heeft gehad van wintertenen of- handen, loopt grote kans om het nog eens te krijgen.

Voorkom wintertenen of -handen

  • Draag warme sokken en (hand)schoenen zodat tenen en handen goed beschermd zijn tegen kou.
  • Zorg dat voeten en handen niet té warm worden, bijvoorbeeld door ze op te warmen bij de open haard.
  • Wintertenen ontstaan sneller bij strakke schoenen.
  • Zorg ervoor dat de huid niet kapotgaat. Probeer bijvoorbeeld niet te krabben als je jeuk hebt.
  • Als je rookt: stoppen met roken.


Sommige mensen proberen massages, een warmwaterbad of wisselbaden met koud en warm water. Of ze gebruiken vaseline of lanettecrème. Er is geen goed onderzoek gedaan om te weten of deze dingen helpen. Je kunt het proberen, er zijn geen bijwerkingen.

Wanneer moet ik naar de huisarts bij wintertenen of -handen?

  • Als je huid kapot is. Bijvoorbeeld bij een kapotte blaar, een wondje of een zweer.
  • Als je klachten zijn ontstaan zonder dat het koud is.
  • Als je klachten niet verdwijnen wanneer het weer warmer wordt in het voorjaar en de zomer.
  • Als je ook andere klachten krijgt. Bijvoorbeeld pijn aan je gewrichten of zweren in je mond.


De klachten kunnen ook door iets anders komen dan de kou. Bijvoorbeeld door etalagebenen of diabetes (suikerziekte). Een deel van je tenen of vingers kan ook eerst licht of wit worden. Wanneer de klachten niet langer dan een paar uur duren, dan is het misschien het fenomeen van Raynaud. De huisarts kan je verder helpen.

"Neem contact op met je huisarts wanneer je een zogenaamde bètablokker, een bloeddrukverlager gebruikt en last hebt van wintertenen of -handen."