Last van roos?

Last van roos?

Mensen met hoofdroos hebben last van schilfertjes en vaak ook van een jeukende, rode, vettige hoofdhuid. Er is sprake van een versnelde aanmaak en afstoting van huidcellen. Dit zijn de schilfertjes. Roos kan geen kwaad, maar is wel vervelend. Waardoor ontstaat roos en wat kun je eraan doen?

Het ontstaan van roos

Het is niet duidelijk waarom de huidcellen zich bij mensen met roos sneller vernieuwen. Mogelijk komen de klachten voor een deel door een gist. Deze gist komt bij iedereen voor, maar bij mensen met roos in grotere hoeveelheden. Door de gist te bestrijden kan hoofdroos verminderen. Helaas is het niet mogelijk de gist voor eens en voor altijd uit te bannen. Meestal werken de kliertjes in de huid bij roos ook harder dan normaal. Ze maken meer talg. Talg is een vette huidsmeer die je huid soepel houdt. Er komt meer talg en vet op de huid. Dat kan zorgen voor jeuk.

Daarnaast zijn er waarschijnlijk ook andere factoren die een rol spelen. Zoals erfelijke aanleg, stress, voeding, een verminderde afweer, irritatie door zeep of cosmetica en te droge lucht.

"Roos veroorzaakt geen haaruitval en is niet besmettelijk."

De behandeling van hoofdroos

Hoofdroos kan goed worden behandeld met een antiroosshampoo. Was het haar tweemaal per week met antiroosshampoo met piroctone olamine. Indien dit onvoldoende effect heeft kun je een antiroosshampoo met seleensulfide gebruiken.

Antiroosshampoos met seleensulfide

Seleensulfide is een gist dodend middel. Antiroosshampoo met seleensulfide vermindert ook de verhoogde aanmaak van talg. Hierdoor verminderen de schilfers en de jeuk. Het duurt ongeveer twee weken voor de verschijnselen verminderen en na zes weken is het resultaat optimaal. Van shampoo met seleensulfide kan het haar en de hoofdhuid sneller vet worden. Ook kan het haar verkleuren, met name wanneer je grijs, wit, gekleurd of gepermanent haar hebt. Daarom is het belangrijk de shampoo goed uit te spoelen.

Antiroosproducten op recept

Wanneer je geen goed resultaat krijgt met bovengenoemde shampoos kun je bij de huisarts middelen krijgen op recept. Ketoconazol gel of shampoo werkt tegen infecties met schimmels of gisten. Corticosteroïdlotions worden bij allerlei soorten eczeem gebruikt. Ze remmen jeuk en de ontsteking van de huid en daardoor komt de huid tot rust.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer je hoofdhuid na zes weken behandeling volgens voorschrift niet verbetert, neem dan contact op met je huisarts. Ook wanneer de huid ontstoken of pijnlijk is, als er dikke, zilverachtige schilferlagen of korstjes ontstaan of als er sprake is van haaruitval kun je het beste contact opnemen met jouw arts. Wellicht is er geen sprake van roos maar van iets anders, bijvoorbeeld een type eczeem of psoriasi.