Insuline

Insuline

Wanneer je diabetes type 1 hebt maakt je lichaam zelf geen insuline meer aan. Je moet dit daarom zelf toedienen door insuline te spuiten of via een insulinepomp. Ook mensen met diabetes type 2 gebruiken soms insuline. Lees hier onze tips om insuline goed te gebruiken.

Bewaar insuline op de juiste manier

  • Bewaar niet geopende insuline in de koelkast, het liefst in het midden of in de groentela. Hier heb je namelijk de minste temperatuur wisselingen. Bewaar de insuline niet tegen de binnenwand van de koelkast of in de diepvries. Insuline mag niet bevriezen. Dan werkt het niet meer goed. 
  • Haal de insuline minstens een uur voor gebruik uit de koelkast. Koude insuline spuiten, kan vervelend aanvoelen. 
  • Heb je een flesje of ampul insuline opengemaakt? Bewaar deze dan buiten de koelkast, op kamertemperatuur en niet in de zon. De insuline is dan nog 4 weken houdbaar. 

Waar insuline spuiten?

Insuline spuit je vaak in je buik, bil of bovenbeen. Overleg met de arts of de diabetesverpleegkundige welke plaats voor jou het beste is. Prik de naald recht in de huid. Houd de naald zo stil mogelijk tijdens het spuiten.

Let op: spuit niet in je spieren. Dan neemt je lichaam de insuline te snel op. Ook doet het vaak meer pijn en krijg je blauwe plekken.

Spuitplekken

Als het kan: kies 1 plek waar je steeds prikt. In de buik bijvoorbeeld. Prik wel elke dag een ander stukje huid. Schuif steeds 1 centimeter op. Zo voorkom je harde plekken in je huid (spuitplekken). Spuit niet meer in een spuitplek totdat deze helemaal is verdwenen.

Hoe vaak van insulinenaald wisselen?

Gebruik elke keer dat je spuit een nieuw naaldje. Doe je dit niet, dan is de kans op een infectie groter. Ook kan de naald verstopt raken of stomper worden. Hierdoor doet het spuiten meer pijn.

Welke maat naald voor toedienen insuline?

De lengte van de naald is hangt af van je gewicht, lichaamsbouw en de methode van spuiten. Jouw diabetesverpleegkundige bepaalt samen met jou de juiste lengte van de naald.

Wil je meer weten over het injecteren van insuline? Van Heek Medical heeft 15 tips op een rijtje gezet voor het spuiten van insuline, lees het hier!

Soorten insulines

Er zijn verschillende soorten insulines: kortwerkend, middellangwerkend, langwerkend en combinaties hiervan. Je kijkt samen met je behandelaar welke soort insuline het beste bij jou past.

De kort werkende insulines werken snel en kort. Je gebruikt deze vaak voordat je gaat eten of drinken. Langer werkende insuline zorgt ervoor dat dat de bloedglucosewaarde in evenwicht blijft, bijvoorbeeld wanneer je slaapt.