Houd uw hart gezond

Houd uw hart gezond

Ruim 1,5 miljoen Nederlanders hebben hart- en vaatziekten en velen hebben een verhoogd risico hierop. Om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen, is het advies vaak om gezond te leven. Daalt uw risico hierdoor onvoldoende? Dan kan het nodig zijn om één of meerdere medicijnen te gebruiken, zoals cholesterolverlagers of bloeddrukverlagers. Wij leggen in dit artikel uit wat de risicofactoren van hart- en vaatziekten zijn en geven 5 tips waarmee u uw risico hierop verkleint.

Wilt u ook een persoonlijk adviesgesprek? Plan een afspraak.

Het volgen van een gezonde leefstijl en medicijngebruik is niet altijd even makkelijk. Uw Service Apotheek helpt u graag hierbij. Maak een afspraak met uw apotheker en leer meer over uw medicijnen, uw aandoening en een gezonde leefstijl. Als u bijwerkingen of andere zorgen heeft, zoeken we samen naar een oplossing. Indien nodig overleggen we met uw arts.

Meer weten? Bel of mail uw Service Apotheek voor een persoonlijk adviesgesprek!

Risicofactoren van hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten ontstaan vaak door een vernauwing van de bloedvaten. Er stroomt dan niet genoeg bloed naar het hart of de hersenen met allerlei problemen als gevolg. Bekende hart- en vaatziekten zijn bijvoorbeeld een hartinfarct, beroerte, hartkramp en etalagebenen.

Roken, een hoog cholesterol, een hoge bloeddruk, diabetes, langdurige stress en overgewicht zijn factoren die zorgen voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Ook neemt het risico op hart- en vaatziekten toe naarmate u ouder wordt.

Risicofactoren hebben vaak invloed op elkaar. Gaat u met één risicofactor aan de slag? Dan heeft dit vaak ook gunstige effecten op andere risicofactoren. Zo heeft meer bewegen een gunstige invloed op diabetes en een hoge bloeddruk en hoog cholesterol.

Een gezonde leefstijl kan het verschil maken

Stoppen met roken, gezonder eten, voldoende beweging, een gezond gewicht en voldoende ontspanning zorgen voor een gezondere leefstijl. Daarmee verkleint u de kans op hart- en vaatziekten.

Vijf tips waarmee u uw risico verkleint

1.  Weet wat u slikt en wat de medicijnen voor u doen. Bespreek uw vragen, bijwerkingen en zorgen met ons!

Start u met een nieuw medicijn? Daar moet uw lichaam soms aan wennen met bijwerkingen tot gevolg. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal na een aantal weken.


2.  Neem uw medicijnen in op de juiste tijd en dag. Dan werken de medicijnen beter.

Ook is de kans op bijwerkingen kleiner als u uw medicatie volgens voorschrift gebruikt.3.  Wij adviseren u ook over uw bloeddruk, cholesterol en gewicht.
4.  Een gezonde leefstijl kan het verschil maken. Vraag ons om tips hoe u hiermee start en hoe u dit volhoudt.

Door een gezonde leefstijl kan het risico op hart- en vaatziekten soms zo sterk dalen, dat medicijnen niet nodig zijn. Gebruikt u al medicijnen? In sommige gevallen kunt u dan stoppen met het medicijn of kan de dosering verlaagd worden.5. Maak een persoonlijk dossier aan in onze app of via de website voor meer grip op uw medicijnen.

Voldoende kennis en informatie over uw aandoening helpt u om zelf een actieve rol te spelen bij de behandeling. Maak vandaag nog eenvoudig een persoonlijk dossier aan via de Service Apotheek-app.

;