Hoofdluis

Hoofdluis

Bij de behandeling van hoofdluis ligt de nadruk op het kammen van het haar met een luizenkam. Dit moet dagelijks gedurende twee weken en kost ongeveer twintig minuten per dag. Het schoonmaken en wassen van de leefomgeving is achterhaald en gelukkig niet meer nodig.

Hoofdluis behandelen in acht stappen

  • Was het haar met een gewone shampoo en spoel het uit.
  • Bescherm de ogen met een washandje.
  • Breng ruim crèmespoeling aan in het haar.
  • Haal klitten uit het haar met een gewone kam.
  • Hou het hoofd voorover boven een wasbak en kam het haar met een luizenkam van achter naar voren. Kam tegen de schedelhuid aan en start bij het ene oor.
  • Veeg tussendoor de kam regelmatig af met een servet en check op luizen.
  • Spoel de crèmespoeling uit.
  • Ontsmet de kammen met bijvoorbeeld 70% alcohol.

Luizendodend middel

Hoewel dagelijks kammen met een luizenkam gedurende twee weken waarschijnlijk even effectief is als behandeling met antihoofdluismiddelen willen veel mensen toch een luizendodend middel gebruiken. Ook bij het gebruik van een luizendodend middel is het de bedoeling dat u gedurende twee weken dagelijks kamt op de hierboven beschreven methode. Er zijn verschillende middelen tegen luizen te koop, met verschillende werkzame stoffen.

Dimeticon

Dimeticon vormt een laagje om de hoofdluis dat de hoofdluis afsluit en verstikt. Het is dus geen bestrijdingsmiddel en er kan geen resistentie voor ontstaan. Om deze reden gaat de voorkeur van onze apothekers uit naar luizendodende middelen met dimeticon. Van de middelen met dimeticon is alleen XT-luis lotion als geneesmiddel geregistreerd.

Malathion

Malathion doodt luizen en neten. Malathion is verkrijgbaar onder de merknaam Prioderm® als lotion en shampoo. De lotion heeft een langere inwerktijd en is daarom effectiever dan de shampoo. Op de dag van behandeling met malathion mogen kinderen niet zwemmen in chloorhoudend zwemwater. Chloor inactiveert malathion namelijk. Tegen middelen met malathion kan resistentie ontstaan.

Overige middelen bij hoofdluis

Tegenwoordig zijn er ook middelen in de handel die de lijmlaag oplossen waarmee neten aan het haar kleven. En er zijn diverse preventieve sprays op de markt. Volgens de laatste gegevens van het RIVM is nog niet voldoende bewezen dat deze middelen bij mensen effectief zijn.

Meer luizen na de vakantie?

Vooral op basisscholen kunnen hoofdluizen een ware plaag zijn. De reden dat vooral kinderen slachtoffer zijn van hoofdluis is dat zij vaak dicht bij elkaar zitten, waardoor een luis gemakkelijk van het ene naar het andere hoofd loopt.

Er wordt aan scholen geadviseerd na elke schoolvakantie alle kinderen te controleren op hoofdluis. Op die manier begint het nieuwe seizoen hoofdluisvrij. Het lijkt hierdoor alsof er na de vakantie hoofdluisepidemieën zijn. Hoofdluis komt dan echter niet vaker voor, maar wordt simpelweg vaker ontdekt.