Heb je wel eens het gevoel dat een tablet of capsule blijft steken in je keel? Is dit gevaarlijk? Wat moet je doen? En hoe voorkom je het?
Het gevoel dat een ingenomen pil blijft steken in je keel is niet fijn. Toch is de oplossing vaak eenvoudig. Neem eerst een slok water, buig je hoofd naar voren en slik het water door. Je keelgat wordt groter als je naar voren buigt. Helpt dit niet? Gebruik dan warm water. Warm water zorgt er bij sommige pillen voor dat de pil sneller oplost. Hierdoor kun je het makkelijker wegspoelen. Drink daarna een glas water of eet een bijvoorbeeld een stukje brood als je het medicijn met voedsel mag innemen. Als je het gevoel blijft houden dat er iets vast zit in je keel of als het pijn doet, neem dan contact op met je huisarts.
"Door je hoofd wat naar voren te buigen wordt je keelgat groter."
Naast dat het gewoon een vervelend gevoel is, zo’n pil die is blijven hangen in de keel, kan een verlengde contacttijd met de slokdarm in sommige gevallen problemen geven. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij zogenaamde bifosfonaten, gebruikt ter voorkoming van osteoporose. Wanneer deze aan de wand van de slokdarm blijven kleven kunnen zij een slokdarmontsteking veroorzaken. Ook ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen, tetracyline-antibiotica, vitamine C en ijzerpreparaten kunnen slokdarmklachten geven.
"Voorkom een vastzittende pil in je keel door je tabletten en capsules op de goede manier in te nemen."
Niet alleen kinderen vinden het lastig om tabletten en capsules door te slikken. Ook volwassenen hebben hier soms problemen mee. Met de volgende stappen lukt het vast wel.
Stap-voor-stap een pil slikken
1. Zit of sta rechtop.
2. Neem een slokje water.
3. Plaats de tablet midden op je tong.
4. Neem weer een slok water maar wacht nog even met doorslikken.
5. Buig je hoofd naar voren. Je keelgat is dan groter.
6. Duw je tong tegen je voortanden aan om het medicijn tegen het gehemelte te drukken.
7. Slik nu de tablet door.
8. Drink nog wat water.
Tip: Een capsule is soms gemakkelijker door te slikken als de buitenkant zacht is geworden in een lepel water (dit kan niet bij alle capsules).
Tip: Neem je medicijnen met wat yoghurt, appelmoes of vla in. Maar let op: Dit kan niet met medicijnen waarbij je een periode niet mag eten of die niet met melkproducten, in geval van yoghurt of vla, samengaan.
Tip: Soms is een medicijn ook in een andere toedieningsvorm beschikbaar, zoals een drankje, oplostablet of zetpil. Vraag je apotheker welke mogelijkheden er zijn om toch gemakkelijk je medicijn in te nemen.
Tip: Lukt het met de bovenstaande tips toch niet? Soms mag je een medicijn breken of fijn maken. Let op: dit mag niet bij alle medicijnen. Overleg dit altijd eerst met je apotheker.