Een oor dat verstopt is zorgt er soms voor dat je minder hoort en het voelt vervelend. Meestal is de oorzaak een propje oorsmeer. Hoe je een dichtzittend oor open krijgt, lees je hier.
Wanneer verkoudheid de oorzaak is kun je een ontzwellende neusspray (xylometazoline) gebruiken die de gezwollen slijmvliezen weer laat slinken zodat je oor weer opengaat.
Denk je dat er sprake is van een oorsmeerpropje? Bij de huisarts kun je laten controleren of dit het geval is. Vervolgens kan het propje direct worden uitgespoten. Soms moet de prop eerst zacht worden gemaakt, waarna het oor wordt uitgespoten. Dit kan door drie dagen van tevoren twee keer per dag een aantal druppels sla- of olijfolie of lauwwarm water in het oor te druppelen.
Er zijn ook producten verkrijgbaar waarmee je zelf een propje oorsmeer kunt verwijderen.
Oorsmeerklieren in de gehoorgang maken oorsmeer aan. Oorsmeer beschermt de huid van de gehoorgang tegen uitdroging. Ook beschermt het de gehoorgang en het trommelvlies tegen vocht, stof, bacteriën en schimmels. Oorsmeer loopt vanzelf in kleine beetjes uit het oor, hier merk je niks van. Wanneer dit proces verstoord raakt, ontstaat er een oorsmeerprop.
"Verhard oorsmeer kun je door de huisarts laten verwijderen. Doe je dit liever zelf? In ons assortiment vind je verschillende producten waarmee je een propje oorsmeer kunt verwijderen."
Wanneer de gehoorgang helemaal is afgesloten hoor je minder goed met dat oor, voelt het verstopt aan en doet het pijn. Soms verergeren de klachten na zwemmen of douchen doordat het oorsmeerpropje dan opzwelt door het water.