Stappenplan stoppen met roken

Stappenplan stoppen met roken

Stoppen met roken is moeilijk. Vooral wanneer u ontwenningsverschijnselen krijgt. Als u gaat stoppen, is het handig om een stappenplan te hebben.

Stap 1: Vraag uzelf waarom u stopt met roken en hoe u dit gaat doen

Wanneer u overweegt te stoppen met roken, kan een goede voorbereiding het verschil maken tussen wel of niet voorgoed stoppen. Een van de belangrijkste eerste stappen is uzelf de vraag stellen waarom u nu eigenlijk wilt stoppen. Wilt u een betere conditie? Is er een kindje op komst? Er zijn veel lichamelijke voordelen aan het stoppen met roken. Of wilt u het geld dat u nu aan sigaretten uitgeeft liever besteden aan uw vakantie? Ook praktische voordelen kunnen de doorslag geven. Wanneer u deze vraag kunt beantwoorden, wordt stoppen makkelijker. U weet immers waarom u het doet.

Bedenk daarna hoe u het liefst zou willen stoppen. Wilt u dat alleen doen of liever met hulp van bijvoorbeeld de GGD of huisarts? Wilt u eerst minderen en daarna pas stoppen? Wilt u nicotinevervangers gebruiken of juist niet? Het zijn beslissingen die u een hoop frustraties kunnen besparen tijdens het stoppen.

"In ons assortiment vindt u verschillende producten die het verlangen naar een sigaret verminderen."

Stap 2: Kies een stopdag

Kies vervolgens een stopdag om te voorkomen dat u uw stoppoging blijft uitstellen. Pak uw agenda en prik een dag over twee weken. Op die manier kunt u rustig wennen aan het idee dat u gaat stoppen met roken. Als uw stopdag eenmaal is aangebroken, zorg er dan voor dat u alle sigaretten in huis, in de auto en in uw tas hebt weggegooid. Ruim de asbakken op en maak een lijstje waarop u schrijft waarom u wilde stoppen. Zodra u trek krijgt in een sigaret leest u het briefje door.

Stap 3: Bedenk alternatieven voor de vaste rookmomenten

Wanneer u hebt besloten om te stoppen met roken, kan het helpen om van tevoren te bedenken welke drie sigaretten u het meest gaat missen op de dag. Is dat de sigaret direct na het opstaan of die na het avondeten? Of juist die sigaret bij de koffie tussendoor? Wanneer u dit weet, kunt u alternatieven bedenken. Eet bijvoorbeeld een stukje rauwkost om die tijd of vervang de sigaret ’s ochtends door een gezond ontbijt. Bent u gewend om na het eten te roken? Kies er dan voor om bijvoorbeeld een rondje te gaan hardlopen.

"Als uw stopdag eenmaal is aangebroken, zorg er dan voor dat u alle sigaretten in huis, in de auto en in uw tas hebt weggegooid."

Stap 4: Houd lichamelijk én geestelijk vol

Zodra u gestopt bent is de verslavende stof nicotine al na twee dagen uit uw lichaam. U merkt dat uw lichaam ontregeld raakt nu het geen nicotine meer binnenkrijgt. U bent misschien prikkelbaar, hebt hoofdpijn of last van obstipatie. Hoe vervelend dit ook is, probeer vol te houden door afleiding te zoeken en bedenk dat deze verschijnselen slechts tijdelijk zijn. Uw lichaam is zich aan het herstellen en u zult zich snel beter voelen. De eerste twee weken zijn lichamelijk het moeilijkst.

"Houdt u het vol om niet te roken, beloon uzelf dan eens met een mooie bos bloemen, uw favoriete badschuim of een avondje uit. Het helpt echt om vol te houden."

Ik hou het niet vol. Wat nu?

Vindt u het toch moeilijk het stoppen met roken vol te houden? Schroom dan niet om een afspraak te maken met uw huisarts of vraag uw apotheker eens om advies. Wellicht is een nicotinevervanger zoals nicotinekauwgum een goed idee, misschien is het meer iets voor u om samen te werken met een coach. Er zijn nicotinepleisters die zowel nicotine ontwenningsverschijnselen als het verlangen naar roken verlichten. Daarnaast zijn er ook medicijnen verkrijgbaar die u kunnen helpen met stoppen. Het kan soms net het duwtje in de rug zijn dat u nodig hebt om de sigaretten voorgoed te laten liggen. Aarzel dus niet om hulp te vragen.