Help je huid door beter te smeren

Help je huid door beter te smeren

Bij de behandeling van een droge huid, eczeem en psoriasis is het heel belangrijk om een basiscrème of -zalf te gebruiken. Waarom is dat? En als je eczeem of psoriasis hebt, gebruik je misschien ook een hormoonzalf. Hoe smeer je goed? Lees hier onze tips.

Basiscrème of -zalf

Wist je dat er ongeveer 2.000 verschillende huidaandoeningen zijn? 2 van de meest voorkomende huidaandoeningen zijn eczeem en psoriasis. Ook hebben veel mensen last van een droge huid. De basis is het smeren met een basiscrème of zalf. Dat is een crème of zalf waar geen medicijn in zit. Er zijn verschillende soorten basiscrèmes en -zalven. Ons advies: kies een crème of zalf die prettig smeert en bij je past. Als je een product hebt die voor jou goed aanvoelt, dan is het makkelijker deze dagelijks te blijven gebruiken. Samen vinden we het beste product voor jou.

Grip op je huid bij een droge huid, eczeem en psoriasis

Als je elke dag smeert met een basiscrème of -zalf herstelt je huid. En het vermindert jeuk, schilfering en irritatie. Het is dus belangrijk om dagelijks te blijven smeren. Dit maakt je huid minder droog en gevoelig, eczeem en psoriasis krijgen minder kans. Zo zorg je ervoor dat de huid beter beschermd is tegen prikkels van buitenaf.

Hormoonzalf bij eczeem en psoriasis

In periodes dat het eczeem of psoriasis meer klachten geeft, gebruik je ook een zalf of crème waar medicijnen in zitten. Vaak zijn dit hormoonzalven. Hormoonzalven onderdrukken de ontsteking in de huid en werken jeukstillend. Bij gebruik hiervan is het belangrijk dat je de juiste hoeveelheid smeert. Een handig hulpmiddel bij het smeren is de vingertopeenheid

Hoeveel moet je smeren als je hormoonzalf gebruikt?

Een vingertopeenheid is een hoeveelheid die overeenkomt met een streepje crème of zalf dat net zo lang is als het vingertopje van een volwassene. Eén zo’n vingertopeenheid is ongeveer een 0,5 gram crème of zalf. In onderstaand schema zie je een overzicht met de hoeveelheid crème of zalf die je per lichaamsdeel moet smeren. Zo smeer je nooit te veel én ook nooit te weinig.

Let op: Breng de basiscrème minimaal 1 uur na de hormooncrème of -zalf aan.

Plan een afspraak voor persoonlijk smeeradvies

De keuze van een crème of zalf hangt af van jouw huid en je persoonlijke voorkeur. Hoe droger de huid, hoe vetter het product moet zijn. Wil je weten welke verzorging past bij jouw huid? Jouw Service Apotheek helpt je bij het kiezen van de basiscrème die het meest geschikt is voor jouw huid. Dit geldt zowel voor de gezonde als 'probleemhuid'. 

  1. Maak online een afspraak voor een ‘huidadvies en/of behandeling’ via: afspraak.serviceapotheek.nl
  2. Is dit bij jouw Service Apotheek niet mogelijk of neem je liever persoonlijk contact op? Mail of bel jouw apotheek. Deze contactgegevens vind je op hun website.

 Bevalt het product toch niet? Bespreek opnieuw met jouw Service Apotheek of het beter kan.