Heeft je kind last van doorkomende tandjes?

Heeft je kind last van doorkomende tandjes?

Het doorkomen van tandjes is een natuurlijk proces. Het is helaas wel vaak pijnlijk. Wat kun je doen om deze pijn bij je kind te verzachten?

De eerste tandjes

Een volledig melkgebit bestaat uit 12 tanden en 8 kiezen. De eerste tandjes die doorkomen zijn vaak de onderste twee voortanden, gevolgd door de snijtanden en ten slotte de kiezen. Gemiddeld genomen komen de eerste tandjes door wanneer je baby 6 tot 9 maanden oud is. De laatste melkkies verschijnt meestal tussen de 24 en 30 maanden. Eerder of later kan ook. Dit verschilt per kind en is niets om je zorgen over te maken. Vaak kwijlen baby's meer als hun tanden doorkomen, en wrijven ze over hun gezicht. Ook bijten ze graag op speelgoed. Je herkent nieuwe tandjes aan een wit puntje of een bobbeltje in het tandvlees. Het tandvlees kan op de plek waar een tandje komt rood of gezwollen zijn.

Pijnverzachting

Het doorkomen kan pijnlijk zijn, waardoor je kind soms moeilijk slaapt, minder goed eet, hangerig is of huilerig is. Je kunt het tandvlees voorzichtig masseren met schone vingers of je kunt een bijtring geven, die je even in de koelkast (niet in de vriezer!) hebt gelegd. De koude bijtring verzacht de pijnlijke plekken. Wanneer dit niet voldoende helpt, zijn er speciale producten verkrijgbaar. Je kunt een zetpil met paracetamol geven tegen de pijn. Dentinox suikervrij® bevat de stof lidocaïne, deze stof heeft een verdovende werking, maar is niet schadelijk voor je kind. Je kunt deze druppeltjes aanbrengen met een wattenstaafje.

"Om de pijn wat te verzachten kun je het tandvlees voorzichtig masseren met schone vingers of je kunt een gekoelde bijtring geven."

Koorts, diarree of uitslag?

Heeft je kind koorts, diarree of uitslag, dan komt dat niet door doorkomende tanden. Uit onderzoek is gebleken dat dit niets met elkaar te maken heeft. Mogelijk komt het door een vermindering van de weerstand wanneer een baby 5 maanden oud is. Het eigen afweersysteem neemt het dan over van de weerstand die de baby meekreeg van de moeder. Heeft je baby koorts en raakt het vaak zijn/haar oortjes aan? Dan is het raadzaam om even langs de huisarts te gaan. Oorontsteking komt vaak voor op deze leeftijd en heeft niets te maken met eventuele nieuwe tandjes.

Tandverzorging

Zodra het eerste tandje door is, is het belangrijk dat je direct begint met tandenpoetsen en je jouw kind meeneemt naar een bezoek aan de tandarts. Nieuwe tandjes zijn kwetsbaar voor gaatjes en moeten daarom goed verzorgd worden. Met een speciale peutertandenborstel poetst je 1 keer per dag, bij voorkeur ’s avonds voor het slapen gaan, totdat het kind 2 jaar oud is. Vanaf 2 jaar kun je ’s ochtends en ’s avonds poetsen. Je kunt het beste een klein beetje speciale peutertandpasta gebruiken (ter grootte van een erwt). Hierin zit een aangepaste hoeveelheid fluoride. Peutertandpasta is bovendien geschikt om door te slikken, zonder te spoelen.

Fopspeen en duimen

Spenen en duimen zijn slecht voor de ontwikkeling van het gebit. Het is belangrijk dat je kind het op tijd afleert.

Borstvoeding

Als je borstvoeding geeft, kun je dat gewoon blijven doen als je baby tandjes krijgt. Om te voorkomen dat je kind in je tepel bijt, kun je ervoor zorgen dat het de tepel goed achter in de mond heeft. 

"In ons assortiment vind je de beste producten en adviezen voor de gezondheid van moeder en kind."