Bij een gezonde darmflora zijn de goede en slechte bacteriën met elkaar in evenwicht. Bij het gebruik van antibiotica kan de balans tussen goede en slechte bacteriën in de darm verstoord raken. Antibiotica doden namelijk niet alleen de schadelijke bacteriën die de ontsteking veroorzaken, maar ook de nuttige bacteriën in de darm. Een groot deel van de mensen die een antibioticumkuur moeten gebruiken krijgt hierdoor last van diarree. Kun je diarree voorkomen door het gebruik van probiotica?
Probiotica bevatten grote hoeveelheden nuttige bacteriën. Deze bacteriën, zoals bijvoorbeeld Lactobacillus en Bifidobacterium, overleven het maagzuur. Ze bereiken daardoor levend de darm. Probiotica kunnen worden gebruikt bij een verstoorde darmflora. Bij een verstoorde darmflora krijgen schadelijke micro-organismen een kans zich uit te breiden in de darm en een ziekte te veroorzaken. Ook worden probiotica preventief gebruikt om een mogelijke verstoring van de darmflora, bijvoorbeeld door antibioticagebruik, te voorkomen.
Bij 20 tot 25% van de antibioticumgebruikers ontstaat diarree als bijwerking. Veel antibiotica hebben door hun werking als nadeel dat ze ook de goede bacteriën in de darmflora doden. Bepaalde slechte bacteriën kunnen zich dan vermeerderen en voor problemen zorgen. Een bekend voorbeeld is de bacterie Clostridium.
Er wordt veel onderzoek gedaan naar de mogelijk gunstige effecten van probiotica op verschillende klachten en aandoeningen. Het gebruik van probiotica tijdens en na een antibioticumkuur vermindert het risico op diarree door Clostridium met 64%.