Heb ik een voedselvergiftiging?

Heb ik een voedselvergiftiging?

In eten en drinken kunnen bacteriën, virussen, schimmels of parasieten zitten. De meeste kunnen geen kwaad. Van sommige kun je ziek worden. Krijg je na het eten last van buikpijn, misselijkheid of diarree? Misschien heb je een voedselvergiftiging.

Wat is een voedselvergiftiging?

Bij voedselvergiftiging wordt je ziek door het eten van bedorven of besmet voedsel. Er zijn verschillende ziekteverwekkers: virussen ('buikgriep'), bacteriën (bijvoorbeeld Salmonella) en parasieten (bijvoorbeeld Giardia). Officieel wordt er hierbij onderscheid gemaakt tussen een voedselinfectie en een voedselvergiftiging.

Het verschil tussen een voedselinfectie en een voedselvergiftiging

Je hebt een voedselinfectie als de bacteriën, virussen of parasieten zelf je ziek maken. Het heet een voedselvergiftiging als de gifstoffen die bacteriën of schimmels maken je ziek maken. Je weet meestal niet welke van de twee je hebt door besmet eten.

Bij een voedselinfectie komen de ziekmakers in je darm terecht die ze prikkelen of aantasten waardoor de klachten ontstaan. Een bekend voorbeeld is de Salmonella bacterie. Bij een voedselvergiftiging helpt verhitting van het eten niet. Verhitting doodt wel de bacterie, maar de gifstoffen blijven meestal aanwezig.

"Bij een voedselvergiftiging helpt verhitting van het voedsel niet. Dit doodt wel de bacteriën, maar niet de gifstoffen."

Tips om een voedselvergiftiging te voorkomen:

  • Was en droog je handen na elk wc bezoek, voor het eten en voor en na het klaarmaken van eten.
  • Houd alles schoon en droog.
  • Was groente en fruit onder stromend koud water.
  • Gebruik aparte snijplanken voor rauw en bereid voedsel en voor vlees, vis en groente.
  • Verhit eten goed en zorg dat vlees, vis, eieren en schelpdieren gaar zijn.
  • Doe restjes snel in de koelkast of diepvries.
  • Koel eten goed (koelkast op 4 °C).
  • Gooi restjes in de koelkast na twee dagen weg.
  • Volg de adviezen op de productverpakkingen zoals de uiterste gebruiksdatum en de bewaar- en bereidingsvoorschriften.
  • Ontdooi eten het liefst in de koelkast of in de magnetron en gebruik het hierna zo snel mogelijk.
  • Vries ontdooid voedsel niet opnieuw in.

Toch een voedselvergiftiging opgelopen?

In de meeste gevallen is een behandeling niet nodig en zijn de klachten na 1 tot 3 dagen over. Belangrijk is om uitdroging te voorkomen door genoeg te blijven drinken. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken water drinken. Eventueel kun je ORS (orale rehydratie zouten) of loperamide tegen diarree gebruiken, dit kun je bij de apotheek kopen.

Neem contact op met de huisarts wanneer je ook koorts hebt, bij bloed en slijm in de ontlasting, wanneer je heftig moet braken of uitdrogingsverschijnselen hebt zoals weinig plassen, erge dorst en sufheid.

Sommige medicijnen kunnen minder goed werken door de diarree of het overgeven. Of ze geven juist een groter risico op bijwerkingen.

Wanneer het een jong kind betreft, wanneer je in het buitenland bent geweest of wanneer je twijfelt, kun je ook het beste contact opnemen met je huisarts.

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Ben je na een restaurantbezoek ziek van het eten geworden? Waarschuw dan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) door het online meldformulier in te vullen: Melding doen | NVWA.