Griep, of influenza, wordt veroorzaakt door het griepvirus. Griep verspreidt zich snel en is zeer besmettelijk. Wanneer veel mensen tegelijkertijd griep hebben, spreken we van een griepepidemie. Griep gaat meestal vanzelf weer over, maar sommige mensen kunnen ernstig ziek worden. Alles over griep leest u hier.
Griep is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het begin is vaak plotseling met koude rillingen en hoge koorts. Dit gaat meestal gepaard met spierpijn in het hele lichaam, keelpijn, hoofdpijn, droge hoest en verkoudheid. U kunt flink beroerd zijn van de griep.
Meestal verdwijnt de griep vanzelf. Na een dag of vijf zijn de pijn en koorts verdwenen, maar het kan wel een paar weken duren voordat u zich weer fit voelt. Als u door de griep last krijgt van kortademigheid, suf wordt, erg veel slijm ophoest en de koorts langer dan vijf dagen aanhoudt, is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Het kan dan bijvoorbeeld zijn dat u een ontsteking van de luchtwegen (bronchitis) of longontsteking heeft ontwikkeld.
Griep geneest sneller als u voldoende rust neemt. De hele dag in bed liggen is niet nodig, maar vermijd zware inspanning. Kleed u goed op het weer als u naar buiten gaat. Verder is het belangrijk voldoende te drinken.
Er zijn geen medicijnen tegen griep. Antibiotica helpen ook niet, omdat deze een bacterie bestrijden en geen virus. Wel kunt u bij koorts en pijn paracetamol nemen, maximaal acht tabletten van 500mg per dag. Ook zijn er drankjes en tabletten om hoest en kriebelhoest te verlichten, middelen om een zere keel verzachten en middelen om een einde te maken aan een verstopte neus.
Veel drinken is ook belangrijk. Bij hoge koorts raakt u namelijk veel vocht kwijt. Zorg daarom dat u voldoende drinkt om dit aan te vullen.
Besmetting met griep vindt plaats door inademing van het griepvirus of doordat het virus via de handen in de neus of mond terecht komt. Hygiëne is dus erg belangrijk!
Elke winter wordt gemiddeld één op de tien Nederlanders geveld door griep. Als huisartsen twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten rapporteren, is er sprake van een griepepidemie. Er zijn verschillende soorten griepvirussen die voortdurend veranderen. Hierdoor bent u na één keer griep dan ook niet voorgoed immuun. Bij een nieuw griepvirus kunt u gewoon weer ziek worden.
Voor mensen met een hartaandoening, longziekte, diabetes en ouderen kan griep gevaarlijk zijn. Dat geldt ook voor kinderen jonger dan twee jaar. Waarschuw in zo’n geval meteen een arts.
Griep komt het hele jaar voor, maar steekt vooral de kop op in de wintermaanden. Volgens Amerikaans onderzoek komt dit doordat de lucht dan droog en koud is, waardoor het griepvirus zich gemakkelijk kan verspreiden.