Gluten in geneesmiddelen

Gluten in geneesmiddelen

Mensen met coeliakie (glutenintolerantie) kunnen overgevoelig zijn voor sommige medicijnen. Dit komt doordat er tarwezetmeel in het medicijn verwerkt is. Maar waarom wordt dit gebruikt in medicijnen? En hoe weet je of er in jouw medicijn gluten zitten?

Hulpstoffen in medicijnen

Bijna alle medicijnen bestaan naast de werkzame stof ook uit een aantal hulpstoffen. Deze hulpstoffen kunnen bijvoorbeeld nodig zijn om de werkzame stof in op te lossen, om de medicijnen langer te laten werken of de houdbaarheid te verlengen.

De meest gebruikte vorm van een medicijn is een tablet. Een tablet bestaat uit:

  • De werkzame stof (het geneesmiddel)
  • Vulmiddel omdat het tablet anders te klein is of uit elkaar valt
  • Een middel dat ervoor zorgt dat het medicijn kan worden opgenomen in je maag (desintegratiemiddel) 
  • Soms wordt er een kleurstof toegevoegd zodat we verschil kunnen zien tussen verschillende medicijnen

Voor het vulmiddel wordt meestal gekozen voor lactose, cellulose of maiszetmeel maar in sommige gevallen wordt tarwezetmeel gebruikt als vulstof. 

Medicijnen met gluten

Als er tarwezetmeel gebruikt is als vulmiddel, kunnen mensen met coeliakie overgevoelig zijn voor dit medicijn. Er mag nooit meer dan 20mg gluten per kilo in het medicijn zitten. De meeste mensen met coeliakie hebben hier geen last van. Toch wordt tarwezetmeel niet vaak meer gebruikt in medicijnen en wordt er liever gekozen voor maiszetmail.

Medicijnfabrikanten zijn verplicht om alle hulpstoffen in een medicijn op te geven bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het CBG is in Nederland verantwoordelijk voor de kwaliteit van de medicijnen die op de markt zijn. In de Geneesmiddelen Informatiebank van het CBG kun je opzoeken of het medicijnen dat je gebruikt tarwezetmeel en dus gluten bevat.

Het kan zijn dat een fabrikant het tarwezetmeel vervangen heeft voor een andere hulpstof. Deze verandering moet worden goedgekeurd door het CBG. Toch kunnen er dan nog medicijnen in omloop zijn met de oude samenstelling, waarin wel gluten aanwezig zijn. Controleer daarom als je twijfelt altijd de bijsluiter voor de exacte samenstelling van jouw medicijn. 

"Als er gluten in het voorgeschreven medicijn zitten, gaat je apotheek opzoek naar een ander medicijn met dezelfde werkzame stof."

Coeliakie doorgeven aan je apotheek

Heb je een glutenintolerantie? Geef dit dan door aan je apotheek. De apotheek voegt deze informatie toe aan je medicijndossier. Elk medicijn dat je krijgt voorgeschreven wordt dan automatisch gecontroleerd op tarwezetmeel. Als er gluten in het voorgeschreven medicijn zitten, zoekt je apotheek naar een ander medicijn met dezelfde werkzame stof. Zo werken we samen aan een betere gezondheid voor jou.