Een gezonde leefstijl verhoogt je weerstand, maar voorkomt helaas niet alle ziekten. Wel verkleint het de kans op een chronische ziekte flink door gezond te leven. En gebruik je medicijnen? Door je leefstijl gezonder te maken, kan je soms afbouwen.
Gezond eten, voldoende beweging, goed slapen en weinig stress dragen bij aan een goede gezondheid. Je leefstijl aanpassen vraagt tijd en doorzettingsvermogen. Onze tip? Stel haalbare doelen. Je Service Apotheek helpt je graag bij het behalen van jouw doelen. Soms zorgt het gebruik van medicijnen ervoor dat het lastig is om aan een gezonde leefstijl te werken. En wist je dat een andere leefstijl van invloed is op de werking van je medicijnen? Maak een leefstijlafspraak bij je Service Apotheek voor advies.
"Het aanpassen van je leefstijl gaat het best in kleine stappen. Vier je successen!"
Onze leefstijl veroorzaakt meer dan de helft van alle chronische ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, nierziekten en vormen van kanker. Met een gezondere leefstijl kan je de kans hierop verkleinen. Ga je met één risicofactor aan de slag? Dan heeft dit vaak ook positieve effecten op andere risicofactoren. Zo kan je door meer te bewegen diabetes, een hoge bloeddruk en hoog cholesterol verminderen. Gebruik je medicijnen? Dan kan het zelfs zo zijn dat je minder medicijnen nodig hebt.
Wij helpen je graag bij ’vragen over bewegen, nachtrust, voeding en supplementen, stoppen met roken en natuurlijk goed gebruik van medicijnen. Heb je meer begeleiding nodig? Je Service Apotheek verwijst je graag door naar een andere zorgverlener.
Werken mijn medicijnen zoals het hoort?
Als je medicijnen gebruikt is het belangrijk dat ze goed werken, zodat je minder of geen klachten hebt. Maar soms zorgen juist medicijnen ervoor dat het lastig is om aan een gezonde leefstijl te werken. Bijvoorbeeld als moeheid of hoofdpijn een bijwerking is.
Kan het met minder medicijnen?
De meeste mensen gebruiken liever zo weinig mogelijk medicijnen. Bij veel aandoeningen is het door een gezondere leefstijl mogelijk om minder medicijnen te gebruiken.
Hoe weet ik of ik gezond eet of aanvullende supplementen nodig heb?
De gemiddelde Nederlander eet slechts 131 gram groenten per dag. Eet jij voldoende groente en fruit? En gevarieerd genoeg?
Vitaminen zijn belangrijk voor je weerstand. Bij gebruik van sommige medicijnen kan inname van extra vitaminen nodig zijn. Een persoonlijk advies van je apotheker is hierbij belangrijk. Dit geldt ook voor het gebruik van kruidenpreparaten en voedingssupplementen. Deze kunnen namelijk schadelijk zijn in combinatie met bepaalde medicijnen.
Wat moet ik weten over stoppen met roken en minderen met alcohol?
Stoppen met roken kan invloed hebben op het effect van je medicijnen. Bespreek stoppen met roken daarom met je Service Apotheker. Je kunt ook terecht met vragen over nicotinevervangende middelen, zoals pleisters of kauwgom.
Als je meer dan één glas alcohol per dag drinkt is het verstandig om te minderen of stoppen met alcohol. Alcohol kan de bijwerkingen van sommige medicijnen versterken. Bijvoorbeeld wanneer een medicijn maagklachten, duizeligheid of sufheid veroorzaakt. Je kunt dan het beste stoppen met alcohol.
Hoe verbeter ik mijn nachtrust of zorg ik voor minder stress?
Goed slapen is gezond! Bij slaapproblemen kunnen aanpassingen in je leefstijl je helpen beter te slapen.
Soms zijn medicijnen de oorzaak van slaapprobleem, bijvoorbeeld doordat je rusteloos bent, kramp krijgt of vaak naar de wc moet. Vermoed je dat één van je medicijnen je slaapprobleem veroorzaakt? Neem dan contact op met je apotheker of huisarts. Stop nooit zelfstandig met je medicijnen. Wij adviseren je bij de afbouw van je medicijnen; ook van slaapmedicijnen.
Wat kan ik doen om makkelijker meer te bewegen?
Een beetje meer bewegen heeft voordelen voor je gezondheid, zoals minder stress, beter slapen, sterkere spieren en botten en een mooie huid. Denk na met welke aanpassingen in je dagelijkse leven je meer kunt bewegen. Maak bijvoorbeeld een lunchwandeling of pak vaker de fiets in plaats van de auto.
Vind je het lastig om meer te bewegen of zijn er drempels, zoals blessures, moeheid of hoofdpijn? Soms komen deze belemmeringen door medicijnen. Wij kijken graag samen naar de mogelijkheden voor jou om meer te bewegen.