Teveel gedronken? Wij geven je vijf tips die je helpen bij een kater. Daarnaast kun je lezen hoe een kater ontstaat en hoe je deze kunt voorkomen.
"Wees voorzichtig met ontstekingsremmende pijnstillers, gebruik liever paracetamol."
Na het drinken van te veel alcohol kan enkele uren later een kater ontstaan. Hierdoor kun je je flink beroerd voelen. De symptomen en de heftigheid ervan verschillen per persoon en per situatie. Mogelijke klachten zijn: vermoeidheid, dorst, hoofdpijn, spierpijn, geen zin in eten, misselijkheid, braken, maagpijn, rode ogen, hartkloppingen, trillingen, zweten, overgevoeligheid voor licht en geluid, duizeligheid, concentratiestoornissen, stemmingsstoornissen, angst en spanningsklachten. De klachten zijn na een dag meestal verdwenen.
Alcohol heeft meerdere effecten op uw lichaam. Het zorgt ervoor dat u meer moet plassen waardoor het lichaam uitgedroogd raakt. Symptomen als dorst, moeheid, hoofdpijn, droge mond en duizeligheid zijn het gevolg. Uitdroging door alcohol kan deels voorkomen worden door tussendoor voldoende water te drinken. Vooral bij drankjes met een hoger alcoholpercentage, zoals wijn en sterke drank, wordt aangeraden per glas een extra frisdrankglas water te drinken. Alcohol heeft verder invloed op het maagslijmvlies. Teveel drinken kan zorgen voor buikpijn, misselijkheid en braken.
De belangrijkste oorzaak van een kater zijn de afbraakproducten van alcohol. Aceetaldehyde is daarvan de belangrijkste. Aceetaldehyde is een giftige stof die de hersenen kan beschadigen. Teveel aceetaldehyde in het bloed zorgt onder andere voor hoofdpijn, trillerigheid en misselijkheid. Aceetaldehyde wordt langzaam verder afgebroken door uw lichaam. Het wordt afgebroken door bepaalde eiwitten die in je lever worden gemaakt. De voorraad van deze eiwitten is beperkt, waardoor het lang kan duren voordat alle aceetaldehyde uit je bloed is verdwenen. Van bepaalde voedingssupplementen, zoals cysteïne en glutathion, is aangetoond dat ze kunnen binden aan aceetaldehyde en het hierdoor onschadelijk maken.