In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 41.000 mensen een beroerte. Beroerte is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit in Nederland, de tweede doodsoorzaak bij vrouwen en de derde doodsoorzaak bij mannen. Kan een beroerte worden voorkomen?
Een ander woord voor beroerte is een Cerebro Vasculair Accident (CVA). Bij een CVA treedt er een plotselinge verstoring op van de doorbloeding van de hersenen. Doordat de hersenen te weinig bloed krijgen ontstaan er uitvalsverschijnselen zoals een verlamd arm of been, een scheve mond, moeite met praten of problemen bij het zien.
"Ongeveer 80 procent van de beroertes is een infarct, ongeveer 20 procent is een hersenbloeding."
De oorzaak van een beroerte is verandering in de bloedvaten. Door vernauwingen van de bloedvaten, beschadigingen van de vaatwand en vastklevende stolsels kan er een beroerte ontstaan. De veranderingen van de bloedvaten kunnen komen door:
* ouderdom (aderverkalking)
* ongezond leven
* diabetes
* hoge bloeddruk
* verhoogd cholesterol
De gevolgen van een beroerte zijn vaak heel groot. Ongeveer 20 procent van de mensen overlijdt binnen een jaar na een herseninfarct of hersenbloeding. De rest heeft dikwijls last van lichamelijke beperkingen en geestelijke stoornissen. Hierbij kunt u denken aan verlammingen, incontinentie, epilepsie, depressie, geheugenproblemen, veranderingen in gedrag, concentratieproblemen, vermoeidheid en taal- en spraakstoornissen.
Wanneer u een beroerte hebt gehad krijgt u medicijnen ter voorkoming van een volgende beroerte. Bloedverdunners, bloeddrukverlagende medicijnen en cholesterolverlagende medicijnen worden vaak voorgeschreven.
Bloedverdunners
Na een TIA of een herseninfarct krijgt u een laag gedoseerd salicylaat als bloedverdunner (acetylsalicylzuur of carbasalaatcalcium) gecombineerd met dipyridamol. Dipyridamol is een trombocytenaggregatieremmer; het remt de samenklontering van bloedplaatjes.
Wanneer u last hebt van atriumfibrilleren, een bepaalde hartritmestoornis, krijgt u in plaats van bovengenoemde middelen een antistollingsmiddel (acenocoumarol of fenprocoumon).
Na een hersenbloeding worden geen bloedverdunners voorgeschreven.