Eelt is een verdikking van de hoornlaag van de opperhuid (het bovenste laagje van de huid). Het heeft een gelige kleur en voelt hard aan. Eelt heeft een beschermende functie; het voorkomt dat de opperhuid beschadigt.
Eelt ontstaat door wrijving en druk. Het komt vaak voor onder de voeten. Niet goed passende schoenen of sokken, overgewicht of een verkeerde stand van de voeten kunnen overtollig eelt veroorzaken. Ook op andere plekken kan eelt voorkomen. Bijvoorbeeld op de handen bij mensen die veel met hun handen werken.
In principe hoeft u niks te doen aan eelt. Eelt is een normaal verschijnsel met een beschermende functie. Wanneer u toch overtollig eelt wilt verwijderen, zijn er verschillende methoden. Het beste kunt u het eelt eerst weken in een badje met warm zeepwater zodat het zachter wordt en makkelijker te verwijderen is. Met de volgende methoden kunt u overtollig eelt verwijderen:
"Tip: Na het verwijderen van eelt kunt u de huid zacht houden door deze regelmatig in te smeren met een vette crème."
Wanneer er sprake is van een klein teveel aan eelt, kunt u een scrub gebruiken. Met een scrub verwijdert u dode huidcellen en wordt het eelt verzacht en verwijderd. Met een scrub maakt u de ruwe huid weer glad en soepel.
Een puimsteen is een zachte, poreuze steen waarmee de verharde huid geschuurd en gepeeld kan worden. Deze methode is geschikt om een kleine hoeveelheid eelt weg te halen. Het is effectiever dan een scrub. Het resultaat is een gladde huid zonder dat deze beschadigd.
Ook de eeltvijl en eeltrasp zijn veilige manieren om eelt te verwijderen. Door de vijl of rasp voorzichtig over het eelt te halen wordt de eeltlaag dunner. Met deze methoden kunt u dikkere en oudere eeltlagen verwijderen.
Ook met de eeltschaaf of het speciale eeltmesje kunt u dikkere eeltlagen verwijderen. Wees met deze methodes wel heel voorzichtig! Pas op dat u uw huid niet beschadigt.
Eeltcrèmes verzachten de eeltlaag waarna deze makkelijker kan worden verwijderd. Eeltcrèmes bevatten ureum of salicylzuur. Ureum bevordert opname van water door de huid, waardoor deze weker wordt. Salicylzuur werkt in op de hoornlaag van de huid. Salicylzuur weekt dit laagje van de huid los. Wanneer u diabetes hebt, zijn producten met salicylzuur af te raden. Er bestaan ook eeltpleisters met salicylzuur.
Wanneer u bij het lopen last hebt van de eeltplekken kunt u specifieke producten gebruiken die beschermen tegen pijnlijke druk, zoals anti-drukringen.