Eczeem bij baby's en kinderen

Eczeem bij baby's en kinderen

Eczeem kan erg vervelend zijn voor uw kleintje. Roodheid, schilfering, jeuk; het zijn allemaal verschijnselen van eczeem. De aanleg voor eczeem is al bij de geboorte aanwezig. In welke mate uw kind eczeem ontwikkelt, heeft niet alleen te maken met aanleg. Ook externe factoren zoals voeding, omgeving en huidverzorging hebben invloed op eczeem.

Hoe is eczeem te herkennen?

Kinderen met eczeem hebben vaak een droge huid met kloofjes en rode plekken. Rond de mond en neus hebben ze juist een blekere huid. Indien eczeem in de babytijd ontstaat, uit zich dat vaak achter de oren, op de wangen of op het hoofdje. Het verspreidt zich in een later stadium ook aan de binnenkant van de ellebogen, knieholtes en op de polsen en enkels. Doordat kinderen krabben aan de jeukende plekken, verergert het eczeem en wordt de jeuk heviger. Bovendien kunnen er wondjes ontstaan die met bacteriën geïnfecteerd kunnen raken.

Factoren die invloed hebben op eczeem

Vermindering van de weerstand kan eczeem verergeren, evenals de aanwezigheid van huisstofmijt, huisdieren en pollen in de omgeving. Een droge huid is extra gevoelig voor eczeem, met name in de winter wanneer de huid extra uitdroogt door guur weer, wassen met te warm water en de centrale verwarming. Bepaalde voeding kan ook invloed hebben op de mate van eczeem. Bekende voorbeelden die eczeem kunnen veroorzaken zijn: koemelk, pinda’s, vis en noten. Het beste is om te overleggen met de huisarts wanneer u vermoedt dat uw kind allergisch is voor bepaalde voedingsmiddelen.

Behandeling van constitutioneel eczeem

De meeste kinderen groeien rond hun pubertijd over hun eczeem heen. Medicijnen kunnen eczeem niet verhelpen maar kunnen wel de huidklachten verminderen. Zo kan een huisarts of dermatoloog bepaalde crème of zalf voorschrijven die ontstekingsremmend en jeuk stillend werkt. Daarnaast kunnen natte verbanden en vette basiscrèmes of –zalven de klachten helpen verminderen. Er bestaat ook speciale verbandkleding, hierdoor kan er minder aan het eczeem worden gekrabd zodat het eczeem niet verergert.

"Vettende producten zoals basiscrèmes, –zalven of badolies helpen de klachten te verminderen."