Duimzuigen

Duimzuigen

Het zuigen op de duim is normaal voor kinderen. In moeders buik kan de foetus er al mee begonnen zijn. Doordat de duim gemakkelijk naar de mond te brengen is, is het de populairste vinger om op te zuigen.

Duimzuigen

Duimzuigen gebeurt onbewust, bij sommige kinderen alleen tijdens, voor of vlak na het slapen. Kinderen stoppen meestal spontaan met duimzuigen voor ze drie jaar oud zijn. Voordat een kind zijn permanente gebit heeft, moet het duimzuigen zeker zijn afgeleerd in verband met het risico van scheef staande tanden en een vervorming van het verhemelte. Bij oudere kinderen die duimzuigen, kan er sprake zijn van emotionele stress.

De gevolgen van duimzuigen

Een duim waaraan gezogen wordt, ziet er meestal ongewoon schoon uit, is rood, meer gerimpeld en heeft vaak eelt. Er kunnen geïrriteerde plekken op de neus en wangen voorkomen door wrijven van de vingers. Er kan een overbeet van de tanden ontstaan.

"Bij Service Apotheek kunt u een speciale vies smakende vloeistof voor op de nagel kopen."

Hoe kan duimzuigen worden afgeleerd?

U kunt duimzuigen het beste voorkomen door een pasgeborene een speen te geven zodra hij of zij op de duim of vingers begint te zuigen. Deze kan worden afgepakt in tegenstelling tot een duim.

Het afleren van iets lukt het beste wanneer iemand gemotiveerd is om te stoppen. Dit geldt ook voor duimzuigen. Het is dan ook belangrijk om uit te leggen waarom het beter is te stoppen met het duimzuigen. Verder kan afleiding op duimmomenten helpen. Het is ook goed om het 'niet duimen' te belonen.

Nachtelijke duimzuigers kunnen de gewoonte afleren door een stukje tape of een poppensokje op de duim te doen.

;